Barnfamiljen kunde ha dött i branden – nu varnar brandmännen för batterierna som kan fatta eld

En låda med batterier började plötsligt ryka – och onsdagsmorgonen kunde ha slutat i katastrof för barnfamiljen i Säffle.

Men tack vare en tjutande brandvarnare och ett snabbt ingripande kunde skadorna minimeras.

Nu varnar brandmännen för batterier som kan kortslutas och orsaka bränder.

Det var runt klockan 04.30 på onsdagsmorgonen som räddningstjänsten larmades om en brand i värmländska Millesvik utanför Säffle.

Hemma hos en barnfamilj hade en låda med batterier plötsligt börjat ryka – men familjen hade som tur var vaknat av brandvarnaren och lyckats släcka branden i tid.

Enligt Mikael Ohlsson, som är räddningsledare vid räddningstjänsten i Säffle, beror branden troligtvis på att det blivit kortslutning i batterierna. Han menar att det i sin tur kan ta sig i papp eller annat som ligger bredvid – och varnar för att en viss typ av batterier har större tendens att leda till allvarliga konsekvenser.

– Tyvärr verkar det vara framförallt i de här niovoltsbatterierna som sitter i brandvarnare, med minus- och pluspol åt samma håll, säger Mikael Ohlsson till vf.se.

Han vill också uppmana allmänheten till att alltid låta batterierna ligga kvar i sina förpackningar – samtidigt som polerna på batterier som ska slängas bör täckas över med exempelvis eltejp.

Både barnfamiljen och fastigheten klarade sig bra.

Sprid gärna vidare brandmännens viktiga uppmaning så fler kan uppmärksammas på farorna med batterier och hur man bör handskas med dem.