Barnmorskor slår larm: Därför ska du aldrig linda in ditt barn i en fleecefilt.

Som förälder gör man allt man kan för att ens nyfödda barn ska ha det så bra det bara går. Speciellt noga är vi med att de alltid ska vara varma och inte behöva frysa. Men nu slår några barnmorskor larm om att det kan få farliga konsekvenser om vi lindar in våra barn i fleecefiltar, hur goda våra intentioner än må vara.

Barnmorskor i Whanganui på Nya Zeeland vill nu uppmärksamma oss om farorna med fleecefiltar.

– Som barnmorskor på förlossningsavdelningen, stödjer vi inte användandet av fleecefiltar, säger barnmorskan Angela Adam till New Zealand Herald.

Det största problemet är att de syntetiska fibrerna i fleecen vävs allt för tätt och därför kan inte tyget andas.

– Jag tror inte att allmänheten inser exakt vad (fleecefiltar) är gjorda av och hur de kan orsaka att ditt barn drabbas av överhettning, säger barnmorskan Lucy Pettit.

När ett barn lindas in i en fleecefilt hindras luften från att kunna cirkulera runt barnets kropp. Barnet blir då för varmt och börjat att svettas. Då svettet inte kan avdunsta, stannar allt svett på barnets kropp vilket i nästa steg gör att barnet sedan blir kallt och nedkylt.

Barnmorskorna säger vidare att om ett barn är antingen för varmt eller för kallt kan det leda till plötslig spädbarnsdöd.

– Det är själva överhettningen som kan leda till plötslig spädbarnsdöd, men fleecefiltarna bidrar till själva upphettningen, säger barnmorskan Angela Adam.

Så, vad kan du göra för att skydda ditt barn? Linda endast in dom med filtar gjorda av material som kan andas, till exempel bomull. Bomullsfiltar håller ditt barn varmt, låter luften cirkulera fritt runt ditt barns kropp och hjälper till att få bort allt svett från ditt barns kropp.

Även Vårdguiden skriver att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om barnet blir för varmt. Här kan du läsa mer om vad du som förälder kan göra för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd betydligt.

Dela gärna detta vidare till alla föräldrar du känner för att uppmärksamma dem på farorna med fleecefiltar.

På Newsner Familj vill vi gärna hjälpa till att sprida livsviktiga varningar, klicka gärna i gilla för att få fler varningar i framtiden.