Barnmorskornas larm till alla föräldrar: Använd inte mobilen när du ammar.

Mobilanvändandet går ut över kontakten till bebisen och ammning. Det slår nu barnmorskor i Norge och Sverige fast och varnar för trenden. – Vi ser jätteallvarligt på det här. Att det är så mycket mobil istället för att vara med barnet, det är superviktigt att stanna upp och ta ett steg ifrån, säger barnmorskan Elisabeth Hjärtmyr till Aftonbladet.

I dag är det snarare regel än undantag att bilder på nyfödda från BB sprids på sociala medier. Nyblivna mammor och pappor vill visa upp sitt barn för nära och kära via Facebook. Detta är ett beetende som barnmorskor i både Norge och Sverige ser mycket allvarligt på.
– Vi har förståelse för att man vill uppdatera att ”nu har barnet kommit”, men redan på BB gäller det att vara närvarande mot barnet, säger barnmorskan Elisabeth Hjärtmyr till Aftonbladet.

Ögonkontakt och närvaro är ovärderligt redan på BB, menar barnmorskorna. Genom att inte ta upp mobilen och i stället fokusera på sin nyfödda med 100 procent närvaro så lär man känna sitt barns signaler och kroppspråk och får direkt en bra kontakt. Det är ett måste i tidig ålder, enligt barnmorskorna.
– Till alla föräldrar, lägg undan mobilen och lär känna ditt barn, säger Hjärtmyr.

Varningen gäller inte bara mammor utan även nyblivna pappor. Ingela Wiklund är ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet och hon säger att båda föräldrarna måste vara närvarande och tänka på att inte använda mobiltelefonen i tid och otid.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna