Barnmorskornas rop på hjälp: ”Vi gråter efter varje pass”

Anställda vid Stockholms förlossningsenheter slår larm – stressen är för stor. 

De har varken tid till att äta eller gå på toaletten – och rummen är fulla. 

– Man gråter och har ont efter varje pass, säger undersköterskan Aia Alatalo till Aftonbladet

 

På fredagen la barnmorskan Petra Vinberg Linder ut en bild på sina arbetskläder. 

Anledningen? Byxorna var blodiga. Det var resultatet efter ett nattskift på Södersjukhusets förlossningsavdelning. Då hade hon varken hunnit äta eller gå på toa och byta sanitetsprodukter. 

Nu slår hon och flera kollegor larm – och menar att situationen är ohållbar. 

Personalen har ingen tid och är oerhört stressade. 

Efter att Petra la upp bilden på Facebook har fler kollegor gått ut och berättat liknande historier. Hannah Dahlbäck, som arbetar som barnmorska, la ut en bild på Instagram som visade hur hon antecknat att alla förlossningsavdelningar var fulla. 

Nu vill Hannah lyfta frågan, så att folk ska se hur deras – och födande kvinnors – verklighet ser ut. 

– En natt för ett halvår sedan kunde jag inte kissa på hela natten. Jag satt i en halvtimme när jag kom hem och bara grät. Och matlåda är det inte ens lönt att ha med för man hinner inte äta och man skiter i att dricka för man hinner inte gå på toa ändå, säger undersköterskan Aia Alatalo till Aftonbladet

bb
© Privat

– Stressen gör att man är rädd att någon ska dö varje pass. Och det har varit på håret. Man går varje pass och tänker ”hoppas ingen dör, hoppas ingen dör”, säger Aia. 

Landstingets chefläkare Johan Bratt säger till Aftonbladet att man klarar av det ökade trycket, och hyllar samtidigt de anställda. 

– Förlossningsvården är ju en akutverksamhet och det kommer ju toppar. Under de här topparna blir det ju en tuff arbetsmiljö för arbetarna som för övrigt gör ett fantastiskt jobb, men det kan bli nätter eller dagar som är riktigt tuffa. Men generellt sett inom förlossningsvården så är min bild att det är ansträngt men att vi hanterar det här på ett bra sätt, säger han.

Så här får det inte vara! Dela vidare om du också tycker att politikerna ska agera och ge våra svenska sjukhus mer resurser.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna