Barnpsykologen: Ta vara på dina syskon, de kan vara de viktigaste personerna i ditt liv

När vi är små är våra syskon som våra bästa vänner. Man kan bråka och reta gallfeber på varandra, men man känner varann till punkt och pricka och skulle gå genom eld för den andre när det väl gäller – så kallad syskonkärlek. Tyvärr är det många som glider ifrån varandra när vuxenåldern slår till. Detta varnar dock danska barnpsykologen Margrethe Brun Hansen för. Enligt henne kan syskon visa sig vara de viktigaste personerna genom ditt liv.

Syskon har en stor betydelse för barns personlighetsutveckling, sociala utveckling och uppfattning om dem själva. Relationen mellan syskonen har stor betydelse för vilka roller och relationer vi får till andra senare i livet, det menar barnpsykologen Margrethe Brun Hansen.
– Ett bra syskon relation kan vara den viktigaste relation du någonsin har, i hela ditt liv, säger Margrethe Brun Hansen till dansk radio.

Föräldrarnas roll är viktig

De som vuxit upp med syskon vet att man bråkar och är avundsjuka på varandra nästan dagligen. Samtidigt är kärleken och banden till varandra så starka att de är svåra att rubba, men tyvärr svalnar denna kontakt för många i vuxenåldern. Margrethe Brun Hansen vill dock uppmana alla uppskatta sina syskon, då dessa kan vara de viktigaste personerna genom ditt liv.
– Det är viktigt att föräldrarna fortsätter och lära barnen att visa respekt för skillnader, ta emot både känsliga, aktiva, de som gillar sport och de som gillar frimärken, och inte bara ger utrymme, utan känner igen skillnaderna som en styrka, säger Margrethe Brun Hansen till dansk radio.

Foto: Shutterstock OBS: Barnen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Spegelbild av en själv

Margrethe berättar att syskon är som en spegelbild av en själv, och att de varit med oss sedan födseln till skillnad från någon annan människa. Hon jämför en familj med ett litet samhälle som behandlar kärlek, konflikter och sociala beteenden därför är syskon något vi aldrig ska ta för givet.

Få delar så mycket gott och ont mellan varandra som syskon. Därför borde vi aldrig sluta uppskatta dem. Dela för att visa andra hur viktiga syskon är.