Barnpsykologens varning: Därför ska du inte pussa dina barn på munnen

Att gosa och pussa på sina små känns naturligt för de flesta, men när det kommer till att pussa barn på munnen går åsikterna isär. Efter att modellen Victoria Beckham la upp en pussbild på henne och dottern delades internet i två läger, och nu ger psykologerna svar på tal. Att pussa, eller inte pussa på munnen?, det är frågan.

Om du pussar eller brukade pussa dina barn på munnen så är du långt ifrån ensam, men om någon skulle fråga när de blir för gamla för det så skulle man inte veta vad det rätta svaret är. Efter att kända modellen Victoria Beckham delade med sig av en bild i sociala medier där hon pussar sin lilla dotter så delades internet i två läger. Ett som reagerade starkt på att hon pussar sitt barn på läpparna, och ett annat som tyckte att det var en kärleksfull bild. Debatten ledde till att barnpsykologen Charlotte Reznick gick ut med en yrkesprofessionell bedömning. Enligt henne bör man aldrig pussa barn på munnen.
”Om du en gång börjat att pussa dina barn på munnen, när ska du sluta? Det blir väldigt förvirrande”, säger Reznick enligt Daily Mail.

 

Foto: Flickr

 

Sexuellt medvetande som förvirrar

Barnpsykologen förklarar sin synpunkt med att barns medvetande kring sexualitet börjar tidigt, så att även oskyldiga pussar kan skapa känslomässiga band som är förvirrande för barnen. Hon menar att även om det inte gör någon skada att pussa barnen när de är bebisar så behöver man som vuxen inte börja överhuvudtaget, eftersom att barnen blir förvirrande senare.
”När ett barn blir fyra, fem eller sex så börjar deras sexuella medvetande (för vissa börjar det tidigare), och då kan en puss vara stimulerande för dem, säger Reznick.
”Om någon skulle fråga mig när man ska sluta pussa sina barn på munnen så skulle jag svara att det är nu”, säger hon till Daily Mail.

 

Får mothugg

Men alla med liknande yrkesexpertis är inte överens. I ett nummer av tidningen The Sun kritiserar Sally-Anne McCormack, också psykolog, Reznicks synpunkt.
”Det finns verkligen ingen chans att munpussar skulle vara förvirrande för dem på något sätt. Det är som att säga att amning är förvirrande”, säger McCormack. Hon får medhåll av en läkare vid namn Fiona Martin, som säger att munpussar kommunicerar till barnen att du älskar dem.

 

Bilden som skapat debatt i sociala medier

Happy Birthday baby girl ??? We all love you so much ??? X @davidbeckham @brooklynbeckham kisses from mummy X

A post shared by Victoria Beckham (@victoriabeckham) on

Reznick, som är barnpsykolog, håller dock fast vi sin åsikt om att man aldrig bör pussa barn på munnen från första början, de de klarar sig utan det.

 

Vad tycker du om att pussa sina barn på munnen, okej eller inte? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet, och dela gärna  artikeln så att fler kan ta de del av infon.