Bedragare lurar av äldre besparingar – genomskådades av pensionären Kurt: ”Sluta med dumheterna”

Att bedragare ger sig på äldre i hopp om att tömma deras sparkonton är inget nytt, men nya metoder testas regelbundet. Nyligen har flera äldre i Sundsvall utsatts för bedrägeriförsök, men pensionären Kurt genomskådade bluffmakarna och kan dela med sig av ett tips som gör att de inte lyckas med sin kupp. 

När Kurt satt och fikade med sina grannar fick han höra att det är tre av dem utöver honom som blivit utsatta för bedrägeriförsök nyligen.  

– Och vi är alla i 80-årsåldern så det är tydligen dem de söker sig till. För det kanske går lättast att lura dem, säger Kurt till SVT

Kurt berättar hur det gick till när han blev utsatt för bedragarna.

– Jag blev uppringd av ett okänt nummer, och då brukar jag alltid svara ‘Hallå!’, och då blir de lite överraskade. 

Kurt frågar sedan om personen i telefonluren vet vem de ringt upp. 

– Och då blir det lite förvirring igen. Och då börjar han att prata om att jag förmodligen har en obetald faktura. Och då säger jag såhär att ‘Nej du, så bra ordning har jag på min ekonomi’. 

Genomskådade bedragare

Kurt fortsatte sedan med att säga åt personen i telefonen att sluta upp med dumheterna. 

Därefter la Kurt på luren och samtalet fick ett slut. Han blev inte uppringd igen. 

Bedrägeriförsök.
Bedrägeriförsök. OBS: Bilden är en genrebild. Personen på bilden har ingenting med händelsen att göra. Foto: Shutterstock

Han berättar att han själv aldrig känt sig speciellt orolig, men att han blir ledsen av att höra att en äldre dam lurats på alla sina besparingar

Polisens tips

Att bedragare kan vara skickliga råder det inga tvivel om, därför gäller det att vara på sin vakt. 

I fjol rapporterade Kvällsposten om 79-åriga Marie-Louise, som även hon lyckades genomskåda ett bedrägeriförsök. Då i form av män som utgav sig för att jobba på bank.  

– De är jätteduktiga på att luras, de här pojkarna. Han hade direkt ett väldigt förtroendeingivande sätt och ett högt självförtroende. Men jag förstod direkt att det rörde sig om ett vishing-samtal, ett bedrägeri, sa Marie-Louise till Kvällsposten då. 

För att skydda sig mot bedrägeri via telefon tipsar polisen om följande på sin hemsida

  • Var försiktig när du blir uppringd av telefonförsäljare du inte känner till. Ett enkelt tips är att avsluta samtalet för att undvika att få en oönskad faktura.
  • Gör en polisanmälan när du har fått en faktura på något du inte godkänt eller när du anser att du har blivit vilseledd.
  • Bestrid fakturor som du inte har godkänt eller när du har blivit vilseledd, för att undvika inkasso, betalningsanmärkningar och efterföljande åtgärder.

Dela gärna polisens råd med fler.