Bedragaren lurade honom på 250 000 kronor. Men mannens geniala kontring hyllas nu av hundratusentals.

Internetbedrägerier har blivit allt vanligare och varje år sker mängder av kreditkortsbluffar. Men vad gör man om man driver en internetbutik, har en bedragare som lurat till sig närmare 250 000 svenska kronor – men inte får någon hjälp av polisen? Danske Jacob Risgaard tog saken i egna händer. Hans klockrena lapp till bedragaren sprids nu som en löpeld på nätet.

Under det senaste året har bedragaren använt privatpersoners kreditkort och lurat till sig produkter för över 200 000 danska kronor, närmare 250 000 svenska kronor, från den danska sajten Coolshop.dk – något som innebär att butiken varit tvungna att betala tillbaka det försvunna beloppet till de drabbade kortägarna när stölderna blivit upptäckta.

Men trots att butiken har spårat bedragaren och polisanmält honom 15 gånger har polisinsatserna uteblivit.

– När polisen inte ville hjälpa till så tänkte jag att jag skulle göra en medborgarinsats och ta honom till polisstationen och lämna honom till dem på ett silverfat, säger Jacob Risgaard, som är delägare till internetbutiken, till Ekstrabladet.

Bildkälla: Jacob Risgaard (Facebook)

jacobrisgaard

Så när bedragaren gjorde en ny beställning, på en radiostyrd bil, bestämde sig Jacob Risgaard för att slå till. Han skickade iväg paketet ändå – men med den här klockrena lappen i paketet:

”Beklagar att vi har slut på gratis produkter!

Men,
Lycka till med din nya GPS-tracker! Nu vet vi var du bor! Och tillsammans med de fina HD-bilderna från övervakningskameran såg vi när du hämtade paketet, så därför rekommenderar vi att du packar tandborste och varma kläder till din nya 4 kvadratmeter stora lägenhet. Under tiden kan du ge dig själv en större julklapp från tomten genom att informera människor, vars kreditkort du stulit, om dina stölder och eventuellt också erbjuda dem att diska på julafton som ett plåster på såren. Tomten älskar nämligen söta barn och vuxna.

Med vänliga hälsningar,
Hela Team Coolshop
(som har arbetat hårt hela julen för att göra danskarna glada och redo för en fin jul.)
Du skulle kunna göra detsamma :)”

Förutom att skicka den radiostyrda bilen packade Jacob Risgaard alltså ner en GPS för att kunna spåra bedragaren. Jacob förklarar för Ekstrabladet att han sedan hyrde två livvakter, eftersom han inte ville gripa bedragaren ensam. Livvakterna var dock upptagna – men efter att danska TV2 Nyheterna börjat skriva om historien hade polisen plötsligt tid att komma till undsättning.

Och draget gjorde succé. Bedragaren svalde betet och när han dök upp för att hämta paketet kunde han gripas, något som Köpenhamnspolisen bekräftar för Ekstrabladet. Bedragaren riskerar nu upp till åtta års fängelse – och Jacob Risgaard och Coolshop.dk kan äntligen pusta ut.

Kan forbrydelse betale sig? Vi har igennem tiden oplevet mere og mere svindel med stjålne kreditkort, som har kostet os…

Posted by Jacob Risgaard on den 22 december 2015

Jag tycker att det här var riktigt smart gjort av Jacob. Gilla gärna om du håller med.