Begravningsbyråns nya tjänst: Åker ut och tänder ljus på gravar åt de som inte kan

På lördag är det alla helgons dag. En dag då många vallfärdar till kyrkogårdar för att hedra anhöriga som gått bort.

En ny undersökning från Fonus visar att en av fyra, vill åka till gravplatser för att tända ljus, men kan inte på grund av ålderdom eller sjukdom, vilket gör dem förtvivlade. Nu börjar Fonus med en ny tjänst som innebär att tända ljus på gravar åt de som inte kan komma iväg själva, det rapporterar Aftonbladet.

Alla helgona-helgen är sedan länge ämnad för att skänka extra tankar åt nära och kära som lämnat oss i livet. Därför är det inget ovanligt att se hur kyrkogårdar i hela landet lyser upp av tusentals lyktor och ljus.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

”Vissa är gamla och sjuka och har inte möjlighet”

Fyra av fem som vill åka och besöka en anhörigs grav har dock inte möjlighet, i synnerhet sjuka människor. Därför satsar Fonus på en ny tjänst där de åker ut och tänder ljus åt de som vill.

– Vissa är gamla och sjuka och har inte möjlighet att få hjälp. Andra har långa avstånd och ett livspussel att få ihop. Vi vill att alla som önskar ska kunna tända ljus på den anhörigas grav, därför kommer vi i år kostnadsfritt att erbjuda hjälp med ljuständning på 460 kyrkogårdar runt om i landet, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus, i ett pressmeddelande.

Vilket fantastiskt initiativ. Denna tjänst kommer många äldre och sjuka ha glädje av. Dela för att hylla detta.