Bengt-Göran, 74, rånades i kyrkan – nu varnar polisen för sluga ”halsbandstricket”

En ful stöldmetod har gjort återtåg i Västsverige. Bedragarna riktar in sig på gamla och svaga människor.

– Man slår under bältet när man rånar folk med rullatorer och rullstolar. Då har man nått botten av botten, säger Bengt-Göran Blomstrand, 74, till Expressen.

Bengt-Göran Blomstrand föll nyligen offer för bedragarna när han skulle besöka kyrkan en söndagsförmiddag. Han var tidig till gudstjänsten och satt utanför kyrkan på en parkbänk för att koppla av. Då kom en kvinna och satte sig bredvid honom.

Hon visade upp en ring som hon ville ge honom, men Bengt-Göran förklarade att han inte ville ha något. Kvinnan var påstridig och plockade även upp ett halsband. När Bengt-Göran åter sa nej blev kvinnan aggressiv.

– Hon kastade sig över mig. Jag försökte få loss henne men jag hade ju min rullator så det gick inte, säger Bengt-Göran till Expressen.

Kvinnan böjde sig över honom och fäste halsbandet runt honom och sa att det var en gåva. Samtidigt stal hon hans guldlänk som han hade runt halsen.

– Det var ett halsband med en vattendroppe och ett kors som jag hade fått från Svenska kyrkan, eftersom jag har jobbat en del för dem, säger Bengt-Göran Blomstrand.

Smycket var honom kärt, och tillverkas inte längre i Sverige. Han försöker nu spara ihop pengar för att köpa ett nytt på annan ord.

Polisen känner till metoden och kallar det ”byta halsbands”-brott eller ”halsbandstricket”. Knepet användes av bedragare i början av 2010, och då startades en nationell insats för att bekämpa metoden. 

De fick ner antalet brott och sedan 2013 har antalet anmälningar hållit sig nere. Men det senaste året har de ökat igen, och Anders Larsson, utredare på Circagruppen som specialiserar sig mot äldrebrott, har en känsla av att det är tillbaka i en större omfattning.

Metoden går ut på att förövaren vill tacka för något eller ge en gåva till offret av någon oklar anledning. Det är oftast en ring eller ett halsband. När de trär på smycket passar de även på att stjäla befintliga smycken som offret bär.

Det kan sedan ta flera timmar innan offret upptäcker vad som hänt – och då har bedragaren redan lämnat orten och kan befinna sig någon helt annanstans i Sverige. Tjuvarna riktar in sig på gamla och svaga människor.

Polisen uppmananr nu allmänheten att vara uppmärksamma på den här typen av brott. 

Nu hjälps vi åt att sprida polisen varning, så att inga fler behöver drabbas av detta hemska brott!

Foto: Facebook/Shutterstock

Publicerad av Newsner