Bengts 93-åriga pappa ignorerades när han skrek av smärta – dog dagar senare

Bengt Biténs 93-årige pappa Gotthard bröt sina båda lårben när han var ute på promenad med äldreboendet. 

Men på två dagar tog personalen på boendet inte kontakt med sjukvården – trots att Gotthard behövde hjälp.

Tre dagar därefter dog Gotthard. 

Nu kritiserar de anhöriga det kommunägda hemmet, skriver Expressen.

 

Förra veckan fick Gotthard gå ut på en promenad med personal på sitt äldreboende i Östersund. 

Han satt i rullstol och vid promenaden fick personalen köra honom förbi en järnvägsövergång. 

Då fastnade hjulen i rälsen – och Gotthard ramlade ut. Den 93-årige mannen slog i benen när han landade på marken och fick ingen sjukvård när han kom hem igen efter det inträffade. Personalen hade då ingen aning om att Gotthard brutit lårbenen. 

Dagen därpå kom Gotthard inte upp ur sängen. Personalen hörde att han skrek av smärta och såg att han inte klarade av att stå på benen. Men trots det kontaktades ingen anhörig förrän ett dygn senare, skriver Expressen

Då hade Gotthard samlat kraft för att själv ringa sonen, och därefter togs kontakten med sjukvården. Gotthard berättade för Bengt att han ville in till sjukhuset. 

Han är starkt kritisk till det kommunägda boendet. 

– Det får inte gå till på det här sättet. Personalen vägrade ringa på transport till lasarettet och sa att det var en muskelskada och försökte ställa honom på benen. Det är lika med tortyr mot någon som brutit lårbenet. Vi är alla i familjen upprörda över det här, säger Bengt Bitén till Expressen. 

Nu har kommunen själv anmält händelsen. 

– Det är svårt att uttala sig specifikt om det här individuella fallet, men jag är medveten om vad som hänt och boendet har gjort en avvikelse- och fallskaderapport. En utredning har påbörjats av medicinsk ansvarig sjuksköterska inom kommunen om en misstänkt fördröjd diagnos, säger sektorchefen för kommunens särskilda boenden, Tomas Paulsson till Expressen. 

Så här får det bara inte gå till! Dela om du håller med. 

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna