Beskedet: Kommunen vill sänka priset på busskort för äldre

Partier i Uppsala vill lägga miljontals kronor av nästa års budget på busskort åt äldre, det rapporterar Aftonbladet. Anledningen är att man vill få fler personer över 70 år att välja att åka kollektivt när pandemin är över.

Idag kostar ett busskort för äldre i Uppsala drygt 400 kronor i månaden. Detta vill Uppsala kommuns ledande partier sänka till 150 kronor i månadskostnad för en äldre person som vill åka kollektivt.

13 miljoner till busskort för äldre

Enligt Aftonbladet hoppas partierna att fler äldre ska komma ut mer, och inte stanna hemma av ekonomiska skäl, då det är dyrt för dem att resa. För att kunna sänka priserna på busskorten för äldre måste kommunen kliva in med pengar.

Äldre, kollektivtrafik,
Foto: TT

De styrande partierna är villiga att lägga 13 miljoner kronor av nästa års budget för att finansiera delar av busskorten för kommunens äldre.

Om kommunstyrelsen klubbar igenom förslaget så kommer prissänkningen att träda i kraft efter årsskiftet, det skriver Aftonbladet.

Vad tycker du om Uppsala kommuns initiativ? Borde fler kommuner göra likadant? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required