Nya lagen: Ge böter till mobbarnas föräldrar.

Barn kan vara grymma mot varandra. Elaka ord, hånfulla skratt eller ibland fysiskt våld – mobbningen tycks aldrig försvinna och tyvärr innebär det att många barn varje dag tvingas gå till skolan med en klump i magen. Men i den amerikanska staden Shawano är förhoppningen att en ny lag nu ska sätta stopp för mobbningen. Skolor och poliser kommer tillsammans att ta krafttag – men inte bara mot barnen som mobbar. Om deras föräldrar inte får sina barn att sluta med beteendet så kommer de nämligen att få höga böter.

Efter en tragisk skolskjutning med mobbning som bakgrund har den amerikanska staden Shawano nu alltså tagit ett rejält grepp i kampen mot mobbningen.

Föräldrar och vårdnadshavare till barn som mobbar andra barn kommer först och främst att kallas in för ett samtal med polis – men om det inte händer något så blir det rejäla konsekvenser.

Föräldrarna har 90 dagar på sig efter samtalet att få sina barn att sluta med mobbningen, men om den då inte har upphört så kommer föräldrarna enligt WFRV att bötfällas med 366 dollar, vilket motsvarar närmare 3 000 svenska kronor.

– 99,9 procent har varit positiva, säger polischefen Mark Kohl till Huffington Post.

Och inte nog med det: om barnen fortsätter med mobbningen inom ett år så får föräldrarna 681 dollar i böter, något som motsvarar cirka 5 400 kronor.

– Jag måste veta att inte bara mina barn är säkra, utan alla barn. Du vet, det här ska inte behöva hända, säger mamman Kylee Jones, vars son har blivit mobbad sedan mellanstadiet, till WFRV.

Hon fortsätter:
– Jag känner att föräldrar måste kommunicera mer med sina barn.

Rektorn på Shawano Community High School kommer enligt WFRV snart ha möten med polisen för att diskutera hur man ska bidra till att den nya förordningen följs vid behov.

Vad tycker du om initiativet? Dela gärna vidare om du anser att mobbning måste bekämpas med alla medel!