Beslutet: Undersköterskor får högre lön.

Här är ett besked som inte går annat än att gilla. Idag blev ett nytt treårigt kollektivavtal är klart för en halv miljon kommunalarbetare. – Kommunal har i dag träffat ett historiskt avtal för jämställda löner, sade Kommunals ordförande Anneli Nordström vid pressträffen, enligt Aftonbladet.

Under fredagen höll LO-facket Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) en gemensam pressträff. Där presenterade parterna ett nytt treårigt kollektivavtal som gäller landets 500 000 medlemmar i Kommunal.

Avtalet kommer innebära mer jämställda löner och är också ett genombrott vad det gäller rätten till heltidsarbete, enligt Kommunals ordförande Anneli Nordström.

– Det har varit väldigt konstruktiva förhandlingar, ända in i kaklet, säger Anneli Nordström enligt Aftonbladet.

Avtalet, som innehåller en särskild satsning för undersköterskor, innebär även alla Kommunals medlemmar får 520 kronor mer i månaden. Undersköterskegruppen får i snitt 800 kronor mer i plånboken under det första avtalsåret. Utöver det görs en särskild karriärsatsning där var fjärde undersköterska får ytterligare 880 kronor i snitt.

Det gamla avtalet löper ut natten till sista april.

– Från SKL:s sida är vi väldigt glada över att vi får ett treårigt avtal och kan ha en långsiktig planering ute i kommuner och landsting, säger Heléne Fritzon från SKL:s förhandlingsdelegation.

Vi på Newsner välkomnar en löneförhöjning till våra undersköterskor, som sliter i det tysta för vår skull. Gilla om du också tycker att undersköterskor förtjänar en högre lön!