Betsy, 41, bjöd sina vänner på fest – sedan fick hon hjälp att dö

Betsy Davis blev 41 år gammal. Hon drabbades av ALS 2013 och hennes tillstånd blev snabbt sämre.

När delstaten hon bodde i, Kalifornien, röstade igenom en lag där obotligt sjuka kan få hjälp med att avsluta sitt eget liv, bestämde hon sig för att göra just det.

Men först ville hon ta farväl av sina vänner. Hennes berättelse är lika hjärtskärande som den är fin.

I början av juli skickade Betsty Davis, 41, ut en inbjudan till sina 30 närmaste vänner där hon bjöd in till en två dagar lång fest, skriver AP.

”De här omständigheterna skiljer sig nog ganska mycket från någon annan fest ni gått på”, skrev Betsy och bad sina gäster att vara starka.

Inbjudan var till Betsys egen avskedsfest. Hon led av den obotliga sjukdomen ALS och hade beslutat att få dödshjälp, något som är lagligt i delstaten Kalifornien sedan någon månad tillbaka. Den 41-åriga konstnären ville ta ett ordentligt farväl av sina vänner med en fest fylld av skratt och glada miner. Dock fanns en regel för gästerna: ingen fick gråta inför henne.

– För mig och alla andra gäster var det en väldigt utmaning men det var självklart att vi skulle vara där för henne, säger vännen Niels Alpert till AP.

Under helgen den 23-24 juli tog Betsy Davis farväl av sina närmaste vänner i sitt hem i staden Ojai i södra Kalifornien. Under helgen drack vännerna drinkar och åt pizza från den lokla restaurangen. Några av gästerna hade med sig instrument som de spelade för Betsy där hon låg i en säng på sin veranda.

När helgen började ta slut fick vännerna pussa och krama Betsy Davis farväl. Klockan 19.45 på söndagkvällen rullades Betsy ut för att se solnedgången samtidigt som hon tog en blandning av utskrivna preparat. Fyra timmar senare somnade hon in.

– Det Betsy gjorde var att ge sig själv det vackraste avsked man kan tänka sig. Hon gjorde sitt avsked till ett konstverk, säger Niels Alpert till AP.

Dela det här om du också blir berörd av den här artikeln.