Birgitta, 99, blev bestulen på alla värdesaker – medan hon låg på sjukhus: ”Känns bedrövligt”

Medan 99-åriga Birgitta Wiberg låg på sjukhus blev hon bestulen på sina värdesaker på äldreboendet där hon bor. Totalt handlar det om smycken till ett värde av 60 000 kronor. Nu ifrågasätter hon hur det kunde ske då boendet var stängt för utomstående.

– Det känns bedrövligt, säger hon till Aftonbladet.

Birgitta Wiberg är 99 år och bor på äldreboendet Villa Agadir på Lidingö i Stockholm. Sedan över ett år tillbaka har boendet haft besöksförbud i och med risken för corona. De enda som får och ska röra sig i lokalerna är de som bor på Villa Agadir, och de som jobbar där. 

Endast personal och boende fick komma in

Birgitta har precis som många andra hållit sig på boendet sedan pandemins utbrott. Det var först när hon blev inlagd på sjukhus som hon blev tvungen att lämna sina saker och åka.

Obs: Genrebild. Foto: Shutterstock

– Jag har aldrig fått någon nyckel till mitt rum, trots att jag har bett om en, så jag har inte kunnat låsa. Tidigare har jag ju inte tänkt så mycket på det utan utgått från att det är ärligt folk här. Så dörren var olåst när jag var på sjukhuset. Jag hade inte en tanke på att någon skulle gå in och plocka åt sig mina saker, berättar Birgitta för Aftonbladet

Att hon inte fått en nyckel skulle resultera i en katastrof när Birgitta lades in på sjukhus i höstas. Medan hon var inlagd passade någon på att stjäla smycken och värdesaker från ett värdeskåp i hennes rum på boendet. Det var en tid efter att Birgitta skrivits ut och kommit hem igen som hon märkte att det saknades smycken till ett värde av 60 000 kronor. 

Får ingen hjälp med ersättning

Birgitta polisanmälde stölden, men utredningen lades ner. Birgitta hoppades då att bolaget Vardaga, som driver äldreboendet, skulle hjälpa henne genom att ta ansvar för det som inträffade. Men detta ville de inte göra. 

I ett mail till Aftonbladet skriver Vardagas regionchef Caroline Pettersson:

”På ett äldreboende har man sin egen lägenhet. Till lägenheten tar man med sina tillhörigheter till exempel mindre möbler, tavlor, inredning, kläder etc. Eftersom det är ens egna tillhörigheter behöver man också ha en hemförsäkring, vilket vi informerar om när man flyttar in på boendet. I lägenheten finns det även ett värdeskåp där man kan förvara värdesaker”, skriver hon i mailet.

Hon fortsätter:

”Vår rekommendation är att anhöriga ska ha hand om nyckel. Stölder är naturligt inte något vi accepterar och vi uppmanar alltid att polisanmäla om det finns misstanke om brott. I detta fall har polisen avslutat utredningen. Vi har full förståelse och respekt för att Birgitta och hennes familj hamnat i en tråkig situation. Men då man inte kan påvisa brott och det inte finns någon som dömts, får man rikta ersättningskrav mot sitt försäkringsbolag”.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required