Björn Ranelids hyllning till Sveriges vårdpersonal: ”Borde ha mer i lön än civilingenjörer”

Författaren och skribenten Björn Ranelid ryter ifrån och höjer rösten för Sveriges vårdpersonal, lärare och bönder. I en krönika på Expressen lägger han fram tydliga argument till varför dessa – som han beskriver som världens viktigaste yrken, borde ha mer i lön.

Björn Ranelid har tidigare höjt rösten för de som sliter för att göra landet bättre, men som enligt de själva har alldeles för låga löner.

Han pratar bland annat om barnmorskor, läkare, lärare, och bönder.

”Om man beaktar den oerhörda betydelsen och kompetensen som en barnmorska har för att den största gåvan till människorna skall bli till i familjen och världen, så bör det yrket ge en hög lön i pengar.”, skriver Ranelid.

Foto: TT

När det kommer till barnmorskor är Björn Ranelid tydlig i sina argument för varför de ska ha betydligt högre lön än de har idag.

Vårdpersonal ska tjäna lika mycket som civilingenjörer

”Den genomsnittliga lönen för en barnmorska är ungefär 32 000 kronor i månaden före skatt. Om man bedömer och ser till längden på utbildningen och betydelsen av barnmorskor för alla människor som fötts i Sverige, så borde deras löner ha varit åtminstone lika höga som till exempel civilingenjörers och helst 10 000 kronor högre än deras.”

Ranelid tar även upp exempel om att stora makthavare, som Donald Trump, fötts på sjukhus och lärt upp av lärare. han budskap är tydligt: Vårdpersonal och lärare bör ha minst lika mycket i lön som civilingenjörer.

Foto: TT

Dela om du står bakom Björn Ranelids argument: Vårdpersonal och lärare förtjänar mer i lön.

Video: Därför förtjänar sjuksköterskor att hyllas mer