Brandmannen Tobias räddade 1-åring från att kvävas – nu hyllas han som en hjälte: ”Hör inte till det vanliga”

Det hade kunnat sluta i fullständig tragedi för en småbarnsfamilj om det inte vore för brandmannen Tobias Lindholm, som var på rätt plats vid rätt tillfälle när en ettåring höll på att kvävas. 

Tobias Lindholm och kollegan Fredric Resare var på brandstationen på Lidingö när Tobias reagerade på en bil som körde upp på vagnhallens uppfart i ilfart. 

”När vi är där så kommer det en bil i rätt hög fart in på uppfarten och tutar aggressivt. Så man hajar till rätt snabbt att ‘Oj nu händer det något’, för det hör inte till det vanliga riktigt. Så ser man att föraren hon sitter där och ser panikslagen ut”, berättar Tobias när han medverkar i Nyhetsmorgon TV4. 

Toabias  släpper allt springer ut till bilen för att se vad som är fel. På vägen dit möter han pappan som bär på ett barn. 

“Han säger att ‘Han andas inte. Han andas inte Hjälp!’, berättar Tobias. 

Foto: TV4

Pappan sträcker över barnet till Tobias, som får barnet i sin famn och måste tänka snabbt. 

“Jag hajar väl till rätt snabbt att det är någonting som sitter i luftvägarna och någonting som stoppar. Så jag utför såna här ryggdunkningar. Och jag går ner på knä och håller barnet i lutning framåt. Och jag känner att det rosslar till och att det kommer upp någonting. Sedan vänder jag på barnet igen och då börjar han ju liksom skrika som vanligt igen”, berättar Tobias Lindholm. 

Foto: Shutterstock

Hade barnets luftvägar varit blockerade länge till hade händelsen kunnat haft dödlig utgång, men tack vare Tobias snabba agerande slutade allting bra. 

”Måste åtgärda luftvägsstopp så fort som möjligt”

Föräldrarna till barnet var panikslagna när de stannade bilen för att bebisen höll på att kvävas. Att Tobias fanns på plats och visste vad man skulle göra var ren tur. För Tv4 berättar han att det inte hör till vanligheten att någon gasar in på uppfarten av en sådan anledning. 

När TV4:s programledare Steffo Törnquist frågar vad andra ska göra om de hamnar i en liknande skräcksituation med ett litet barn svarar Tobias. 

”Man måste ju åtgärda ett luftvägsstopp så fort som möjligt, så det är ju korrekt, sen ska man larma 112”, säger brandmannen Tobias.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required