Brandmannen Tommy, 41, blev Sveriges stora hjälte – nu slutar han i protest

Deltidsbrandmannen Tommy Tuike blev ”Årets livräddare” och hyllades på Svenska Hjältar-galan.

Nu slutar han på jobbet i protest mot det nya avtalet som träder i kraft 1 maj.

– Jag gick med för att hjälpa andra människor och inte för ersättningen, men det får finnas gränser, säger han till Aftonbladet.

Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 stor brandkåren för ett storartat arbete. En av de brandmän som var med under släkningsarbetet var deltidsbrandmannen Tommy Tuike, 41. Han lyckades rädda en mans liv undan lågorna – och fick efteråt pris som ”Årets livräddare” på Svenska Hjältar-galan.

Men nu har han fått nog. I och med det nya avtalet för deltidsbrandmännen, som träder i kraft första maj, har Tommy valt att hoppa av jobbet i protest. I avtalet kommer deltidsbrandmännen få högre dagersättning, men ersättningen på obekväma arbetstider sänk. Det var droppen för honom.

– Efter 20 år som deltidsbrandman känns det som om jobbet inte värdesätts. Jag gick med för att hjälpa andra människor och inte för ersättningen, men det får finnas gränser, säger Tommy till Aftonbladet och förtydligare att runt 70% av alla utryckningar sker på just obekväma arbetstider.

Bildkälla: Aftonbladet

I dag finns det cirka 10 000 deltidsbrandmän runt om i Sverige. Tommy, som till vardags jobbar på ett företag som tillverkar golvvärme, står i beredskap med sin personsökare var tredje vecka. Förutom eventuella larm om brand kan han även rycka ut till exempelvis trafikolyckor och till personer med hjärtstopp.

Det nya avtalet gäller centralt i Sverige, men det kan komma att regleras lokalt. Även fast det skulle ske i Tommys kommun säger han att han inte har något intresse av att fortsätta.

– Vi möts ofta av stor uppskattning när vi är ute, folk tar emot oss med öppna armar. Om nu många slutar blir det allmänheten som drabbas, räddningstjänsten är beroende av oss deltidsbrandmän. Det går inte att upprätthålla standarden när människor ska räddas, säger han till Aftonbladet.

Våra hjältar till deltidsbrandmän förtjänar bättre vilkor. Dela gärna artikeln med dina vänner om du håller med.