Cancern tog hans ben när han var 8 år. Nu simmar Aron över Ålands hav för att förändra livet för tusentals andra

När han fick cancer togs barndomen ifrån honom. Nu vill han hjälpa andra i samma situation genom att genomföra något som aldrig tidigare gjorts. Som första rullstolsbundna person simmande Aron Andersso över Ålands hav för att samla in pengar till Barncancerfonden.

– Jag gör det för att spränga mina egna gränser för vad som är möjligt och för att säga ”fuck off” till cancern, säger Aron till Newsner.

Han var bara 7 år gammal när cancern upptäcktes i bäckenet.
– Jag satt i bilen på väg till Göteborg där jag skulle fira jul med mormor och morfar, och när jag satt i bilen fick jag ont i rumpan. Det gick inte över utan varje gång jag satt fick jag ont. Så småningom åkte vi till sjukhuset och där kunde man på röntgen se en knytnävsstor tumör, berättar han.

1aron

Samma dag som han fyllde åtta år fick han sin första cellgiftsbehandling, det skulle visa sig bli början på en lång och tung resa. Cellgiftsbehandlingarna avbröt varandra och barndomen, som egentligen ska ägnas åt lek, fylldes av behandlingar, operationer och smärta.
– Det blev en helt annan uppväxt än för ett friskt barn. Det var tufft och jobbigt. Jag minns att jag var rädd för att bli stucken till en början, det var jobbigt. Det var mycket tid på sjukhus och jag kunde inte träffa vännerna. Det slår hårt mot hela familjen.

2aron

Cancern fortsatte att ta över Arons kropp och till slut fanns bara en sak att göra – operera bort korsbenet i bäckenet där tumören satt. En operation som ledde till att Aron hamnade i rullstol.
– Rullstol var ett laddat ord för mig. Jag tyckte det var superjobbigt. Jag hade sett många i rullstol på sjukhuset och var livrädd för att hamna där själv, men det fanns inget val.

aronandersson3

Ett år efter operationen upptäcktes cancer återigen, denna gång i lungorna. Och ytterligare två gånger kom den tillbaka innan han, och familjen kunde andas ut.
– Jag hade jättetur som överlevde, många har inte samma tur. En del får jättemycket komplikationer och andra dör. Jag vill kunna vara med och bidra till att fler överlever.

För att hjälpa andra i samma situation har Aron nu simmat fyra mil över Ålands hav, från Grisslehamn till Åland.
– Jag började simma förra året. Innan dess har jag aldrig simmat. Jag har aldrig gillat vatten. Det är mycket som är tufft med den här simningen, konstaterar han.

aron_6

Han lyckades samla in hela 353 000 kronor till Barncancerfonden.
– Det är dyr forskning och krävs mycket pengar och resurser, därför känns det jätteviktigt för mig att kunna bidra och rädda livet på barn som drabbas av cancer.

aronandersson_6

Ett team och en båt kommer att följde Aron under simturen, men det såg tufft ut. Det var stora vågor och vattentemperaturen var ovanligt låg.
– Det svåraste för mig är att jag inte kan använda benen. De sjunker gärna så de ligger och bromsar när jag ligger och simmar, det är extra bökigt.

aronandersson_4

Men det är värt allt hårt slit om han kan hjälpa till att bidra till att rädda fler barn.
– Jag hade tur och blev frisk men många barn har tyvärr inte samma tur.

Dela gärna så att fler kan vara med och bidra till Barncancerforskningen.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.