Cancern tog Tobias liv. Nu har hans insamling passerat 1 miljon kronor.

2011 fick Tobias Bergman från Kungälv sin första diagnos av Maling melanom. Därefter genomgick han en lyckad operation och friskförklarades från sjukdomen. Men dessvärre skulle cancern återvända igen, men denna gång i en annan del av kroppen. ”2013 åkte jag dit ordentligt igen (segnade ner på jobbet och fick bli hämtad med ambulans), och jag hade metastaser på olika ställen i kroppen, och framförallt en stor tumör i hjärnan”, berättar han på Facebook. Men Tobias tänkte inte låta diagnosen påverka hans humör. I ställe bestämde han sig för att göra något för att hjälpa andra som befann sig i samma situation.

I samband med sin 40-årsdag drog Tobias Bergman nämligen igång en insamling för att samla in pengar till Cancerfonden och på så sätt kunna hjälpa andra som likt honom själv drabbats av sjukdomen.

”Du kan hjälpa mig i min ”kris” – genom att skänka en peng till cancerfonden! Målet är att komma upp i 40 (tusen) – vore riktigt coolt om vi lyckades!!”

Och Tobias insamling, som gått att följa på Facebook-sidan ”Min 40-årskris – kampen mot en hjärntumör eller två”, visade sig snabbt överträffa hans egna förväntningar. På bara 1,5 vecka nåddes hans första mål på 40 000 insamlade kronor.

– Trots att han var så sjuk så ville han göra en insats för andra. Det är det som är det mest fantastiska. Han sa: ”Det är det här jag vill göra. Jag vill visa för mina barn att det är detta jag har tagit mig an”, säger Tobias fru Maria Bergman till GT.

Bildkälla: Facebook

Men även om insamlingen gick långt över förväntan så gick Tobias egna kamp mot sjukdomen sämre. Sent i höstas, efter nära fem års kamp mot sjukdomen och flera hjärnoperationer tog cancern hans liv. Han blev 41 år gammal.

Men efter hans död har den insamling Tobias brann så oerhört mycket för fortsatt att samla in stora summor. Tre månader efter hans död har insamlingen dragit in över en miljon kronor.

– Det här är en av de insamlingar till Cancerfonden som har dragit in mest pengar. Det är också en av de insamlingar som har flest enskilda bidragsgivare. Det tycker jag är så stort. Även personer som inte har så mycket pengar har skänkt vad de har kunnat, berättar Maria Bergman.

Bildkälla: Facebook

Sorgen och saknaden efter maken är självklart stor, men minnena och Tobias stora engagemang kommer att leva för alltid, något hans imponerande insamling är ett oerhört starkt bevis på.

– Det var precis det han ville. Att det han gjorde skulle komma andra till nytta. Han kämpade för detta långt efter att han insåg att han skulle dö. Det var detta han ville lämna efter sig, säger Maria Bergman till GT.

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna