Carsten hade en sista önskan före sin död – då tar sjuksköterskorna ett otroligt vackert beslut

Carsten hade en sista önskan före sin död – då tar sjuksköterskorna ett otroligt vackert beslut

Det finns väldigt många regler som måste respekteras på ett modernt sjukhus. De flesta bestämmelser och regler finns naturligtvis där av en god anledning, men ibland finns det saker som betyder mer än regler.

För när du vet att du befinner dig i livets slutskede och känner hur döden knackar för dörren, då kan den minsta av önskningar betyda allt.

Att få att hålla sin hustru i handen en sista gång, att få lyssna på sin favoritplatta från när du var ung. Att få äta sin favoritmat. Eller att få dricka ett sista glas vin och röka en sista cigarett medan du njuter av solnedgången. 

Det allra sista var Carsten Flemming Hansens önskan. Han blev inkörd till Århus Universitetssjukhus för några dagar sedan och han visste att livet snart skulle vara över.

Som på alla sjukhus är rökning strikt förbjuden på vid Århus Universitetssjukhus. 

Men då sjuksköterskorna tog en otroligt beslut som får nätet att explodera i hyllningar. 

Det är danska Århus universitssjukhus som berättar om den rörande historien, på deras egna Facebook-sida. 

Enligt sjukhuset dog Carsten Flemming Hansen den 7 maj. Han hade körts till sjukhuset och varit där under några dager, eftersom ett bråck på stora kroppspulsådern i magen brustit. 

Carsten var redan allvarligt sjuk, alltför sjuk för att opereras, enligt läkarna. Därför var det bara en fråga om dagar, kanske timmar, innan Carsten skulle dö av inre blödningar. 

Carsten visste att han var döende och hans högsta önskan var att få röka en sista grön LA – sin favoritcigarret – och dricka ett glas vitt vin. 

Men eftersom all rökning på Århus universitetssjukhus var förbjuden fanns det inte mycket för vårdpersonal att göra. Det skulle bli svårt att uppfylla Carstens sista önskan.   

Det var då som sjuksköterskor på avdelningen där Carsten tog ett otroligt beslut. 

Eftersom Carsten var döende kom sjuksköterskorna överens, tillsammans med de anhöriga, om att de skulle göra ett undantag: de tänkte se till att uppfylla Carstens sista önskan. 

Så under en lugn och stilla kväll rullade de ut Carsten i sängen, ut på en av avdelningens balkonger. Där kunde hans familj och Carsten få njuta av en sista cigarett och ett glas vitt vin, medan solen gick ner över Århus. 

Läs Århus universitetssjukhus egen post här: 

EN VÆRDIG DØD PÅ HOSPITALET

I dag sov Carsten Flemming Hansen stille ind på Aarhus Universitetshospital.
Få dage…

Publicerat av Aarhus Universitetshospital den 7 april 2017

Det är med tårar i ögonen jag läser om att Carsten tilläts att få sin önskan uppfylld. Vila i frid, Carsten!

Dela gärna den här artikeln på Facebook om du också tycker att det finns vissa saker i livet som är viktigare än regler och paragrafer.