Connie tog sig tillbaka mot alla odds – nu inspirerar hon en hel värld

Varje år polisanmäls omkring 30 000 fall av misshandel mot kvinnor över 18 år. I knappt hälften av dessa fall har offer och förövare en nära relation.

Våldet kan vara svårt att upptäcka – för det behöver inte vara en blåtira eller blåslagna armar. Det psykiska våldet är i många fall än mer framträdande. Hot och kränkningar är ofta vardag för kvinnor som drabbas. Mörkertalet för utsatta kvinnor är stort då det tyvärr är många som inte vågar anmäla – och söka hjälp.

Connie Culp drabbades av det otänkbara med hennes en gång så älskade make Tom. Nu vill hon berätta sin historia och hjälpa kvinnor över hela världen.

Connie Culp och Tom träffade varandra som 15-åringar. De blev galet kära och livet gick som en dans på rosor. De höll ihop resten av skoltiden, gifte sig och skaffade två barn. Men efter ett antal år började saker och ting förändras. Tom var väldigt svartsjuk.

”Han blev så svartsjuk när folk tittade på mig. Och det var inte bara män. Kunderna gillade mig och kollegorna också”, säger Connie.

Paret började också få ekonomiska bekymmer, då baren de drev tillsammans inte var tillräckligt lönsam.

”Det hade också en negativ inverkan på vår relation.”

Problemen fanns där, men de var fortfarande hanterbara.

connie1
Youtube

Tom var en mycket passionerad make, men fortsatte ha stora problem med svartsjukan – och svåra humörsvängningar. Han började förlorade kontrollen över sig själv och sitt beteende. Han började att misshandla henne.

Connie förlät sin make om och om igen, och tänkte att det bara handlade om att han var pressad på grund av familjens ekonomiska bekymmer. Dessutom trodde hon att Tom fortfarande älskade henne precis som han gjort sedan de blev förälskade som tonåringar. Bara de ekonomiska problemen löste sig så skulle allt bli bra igen, tänkte Connie.

Men det blev inte bättre. Den fysiska och psykiska misshandeln eskalerade.

”Det värsta var hans ord och de dagliga trakasserierna. Det var mörka moln som svävade över oss, men jag trodde aldrig att något sådant skulle hända. Det som hände den natten då han förlorade sig själv.”

connie11
Youtube

Connie pratar om den ödesdigra natten i september 2004. Då utbröt ett enormt bråk mellan de båda. Tom kunde inte tolerera att hon pratat med en annan man. Sedan hände det fruktansvärda. 

Hennes en gång så älskade make Tom förvandlades till en rasande monster. Han drog fram en pistol och sköt sin hustru i ansiktet.

connie33
Youtube

Connie beskriver ögonblicket som det värsta i sitt liv: ”Jag minns när han pekade pistolen mot mig. Jag minns när han sköt mot mig.”

Hon överlever skottet, men lever med ett vanskapt ansikte. Hennes näsa, kinder och läppar var helt förstörda.

connie4
Youtube

Men i december 2008 är Connie på väg tillbaka. Hennes make är fängslad och hon har lämnat honom för gott. Dessutom får hon genomgå en ansiktstransplantation – den första av sitt slag i USA. Operationen tog 23 timmar och rehabiliteringen, och läkningen, tog två år. 

I dag kan Connie leva ett normalt liv igen. Hon har vårdnaden om sina älskade barn och Tom sitter i fängelse.

Hon vet också att utseendet inte spelar någon roll, så länge själen mår bra. Hon har fått sin upprättelse.

”Det är inte mitt ansikte, men jag bryr mig inte. Jag är nöjd med det”, säger hon.

connie5
Youtube

I dag har Connies kamp för att ta tillbaka sitt liv blivit en inspiration för kvinnor över hela världen som råkat ut för våld i nära relationer. Hon vill nu sprida sitt viktiga budskap till så många som möjligt: ”Var vaksam över vad din partner säger till dig. Om han säger att han kommer att skada dig, kommer han att göra det. Det blr inte bättre.”

Vi måste våga prata om våldet mot kvinnor och våld i nära relationer. Dela gärna Connies historia med alla du känner för att visa att vi aldrig får tysta ner en sådan viktig fråga!