Danskar vill ha mobilfria sovrum för alla barn
Mobil, barn, tonåring, mobiltelefon, telefon, sova, sovrum

Danskar vill ha mobilfria sovrum för alla barn – unga ska få lugn och ro i hemmet

Att få sitt barn att lägga ifrån sig mobilen vid läggdags kan vara en utmaning för många föräldrar. I Danmark har man nu startat en kampanj för att barn ska övertygas om att inte ha mobilen i sovrummet på natten.

Det är danska folkhälsomyndigheten Sundhedsstyrelsen som startat kampanjen för att få barn att sluta sova med mobiltelefonen i rummet. En kampanj som eventuellt kan vara aktuell även för svensk del, menar Christian Benedict, sömnforskare och författare.

– Det är viktigt att de lyfter det här som en diskussion och något som kräver en åtgärd. Jag tror att det kan vara bra att en sådan kampanj kommer från staten.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste undersökning om svenska skolbarns hälsovanor har just besvär som sömnsvårigheter ökat bland barn och unga.

Monster i sängen

Den danska kampanjen innefattar bland annat en film på en flicka som skrollar på sin mobil i sängen där ett monster gör ett misslyckat försök att skrämma flickan. Filmen visar att mobilen är det nya “monstret” i sovrummet som gör att barnet inte kan sova. Christian konstaterar att det finns många faktorer som gör att ett barn kan ha svårt att sova men säger att telefonen kan vara en stor distraktion.

– Många barn och unga upplever att de missar saker när de inte ständigt är uppkopplade. Sociala medier är utformade för att fånga vår uppmärksamhet och för att vi ska interagera med appen så mycket som möjligt.

Christian Benedict
Unga ägnar ofta mobiltelefonen uppmärksamhet även på natten, vilket kan leda till att de får svårt att sova, konstaterar sömnforskaren Christian Benedict. Foto: STEFAN TELL/TT

Även ljuset från mobilen kan vara en anledning till sömnsvårigheter. Ljuseffekten kan lura kroppens inneboende dygnsrytm och kan göra att tiden när man känner sig trött förskjuts, enligt Benedict.

– Sömnen är viktig hela livet, men det är mycket som händer de första 20 åren. Det är stora förändringar i kroppen som kräver att man får tillräckligt med sömn för att säkerställa att alla övergångar i utvecklingen sker så smidigt som möjligt.

Gott exempel

Christian Benedict tror på olika medel som skulle kunna vara effektiva för att barn faktiskt ska överväga att sova utan mobilen nära.

– Mobilen kanske inte bara är boven utan faktiskt också lösningen. Kanske genom en app där man samlar poäng per mobilfri timme. Sedan tror jag på att tematisera användandet, framför allt inom familjen där vi som vuxna måste föregå med gott exempel.

Fakta: Tips för bra sömnvanor

Källor: Folkhälsomyndigheten och 1177

  • Ungdomar behöver 8–10 timmars sömn varje natt, yngre barn mer. Här följer några tips om barnet har svårt att sova:
  • Undvik skärmtid en timme före läggdags.
  • Skriv ned tankar som barnet grubblar på.
  • Håll sovrummet svalt, mörkt och tyst.
  • Planera in någon typ av fysisk aktivitet varje dag.

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev