Därför kan vi lika gärna sluta fira nationaldagen – alla bryr sig ändå bara om midsommarafton

Det är hög tid att slopa svenska flaggans dag – den gör ändå ingen glad.

Det är på midsommarafton som vi svenskar trivs som allra bäst. Varenda kotte vet att DET är vår riktiga nationaldag.

Det här är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Norge har syttende mai. På Irland firas Saint Patrick’s Day den 17 mars. I Frankrike minns man stormningen av Bastiljen 1789 varje år den 14 juli. Och jänkarna har sin Independence Day (The Fourth of July).

I Sverige firar vi den…?

Jag vet att det är den 6 juni, men helt ärligt så måste jag ta ett extra varv i hjärnkontoret ibland eftersom datumet fortfarande inte har satt sig helt och hållet.

Nationaldagen
En ensam nationaldagsfirande med flagga. Foto: Hasse Holmberg/TT/Fotograferna Holmberg

Jag försöker skylla på att svenska flaggans dag faktiskt bara har varit en nationell helgdag i 19 år. Sin status som nationaldag fick den 1983. Så visst får ni hålla med om att det är en väldigt ung högtidsdag i sammanhanget, om man jämför med andra länders dagar.

Inte heller har jag stenkoll på att vi firar svenska flaggans dag till minne av Gustav Vasas kungakröning 1523, vilket ska ha ägt rum den 6 juni (jag googlade nu). Sedan skrevs ju 1809 års regeringsform under den 6 juni också, bara en sån sak.

Tydligen värt att firas.

Midsommar
Tacka vet jag midsommar. Mer fart och fläkt är det då. Foto: Maja Suslin/TT

Sluta försöka fira nationaldagen

Vart vill jag komma med det här då? Jo, jag vill på något sätt landa i ståndpunkten att vi svenskar (jag tror ändå att många håller med mig) har för dålig koll och för dåligt engagemang för att fira Sveriges nationaldag och att vi därmed lika gärna kan sluta försöka.

Under mina 30 år på jorden har jag aldrig haft några speciella planer på nationaldagen. Inga traditioner. Inga givna mat- eller musikinslag. Inga släktingar som jag alltid firar med. Ingenting sånt.

Det blir i stället olika taffliga försök att festa till det med någonting speciellt varje år. Ofta försöker jag se till att dagen innehåller bad och grill – men det gör väl alla sommardagar om man tänker efter.

Visst, det är skönt att vara ledig. Men det räcker samtidigt inte. Vi svenskar som i vanliga fall är så traditionsbundna när det kommer till högtider som jul, nyår och midsommar står helt handfallna den 6 juni. Vad fan ska vi hitta på?

Vi älskar sill, snaps och regn

Apropå midsommarafton. Där har vi ju våran nationaldag. En dag som alla svenskar älskar, en dag som alltid innehåller sill, snaps, midsommarstänger, blomsterkransar, lekar, dans och regn. Där vet vi vad vi vill ha, för så har det varit sedan urminnes tider.

Midsommarafton är svenskarnas inofficiella nationaldag och alla vet om det. Problemet är ju bara att midsommarafton alltid inträffar på olika datum varje år eftersom det alltid äger rum på en fredag.

Midsommarmat
Allt som hör midsommar till. Foto: Johan Nilsson/TT

Men fram till 1953 var midsommarafton faktiskt alltid samma dag varje år. Så borde det kanske vara även nu. Det hade underlättat en del.

Då hade vi kunnat slopa den 6 juni som nationaldag och i stället fira midsommar samma datum varje år. Så hade i alla fall jag velat ha det.

Jag kommer inte att fira någonting i dag. Jag kommer att bada och grilla och tänka att jag ändå är lyckligt lottad som får bo här i Sverige.

Men framför allt kommer jag att spara på mina krafter fram till midsommar.

Vad tycker ni om det här? Firar ni nationaldagen på något speciellt sätt eller föredrar ni också att festa till det på midsommarafton i stället?