De kallade henne ”apa” för dödliga sjukdomen – då tar Zara revansch med otrolig förvandling

Hon ser ut att närma sig pensionen men är tiotals år yngre än vad de flesta tror. Den ovanliga och okända sjukdomen har gjort att Zaras hy är rynkig och hängig. Efter år av dåligt självförtroende och mobbing genomgick 16-åringen ett ansiktslyft. Samtidigt fick hon ett tungt besked och hennes liv blev sig aldrig mer likt.

Zara Hartshorn bor i Storbritannien och föddes med en väldigt ovanlig sjukdom. Trots hennes unga ålder är ansiktet fullt av rynkor och flera av hennes tänder saknas. Ofta blir hon misstagen för att vara en äldre kvinna.

Hon har ärvt den genetiska sjukdomen av sin mamma, två av hennes sju syskon lider även av samma diagnos. På grund av hennes utseende har skoltiden varit en jobbig period som präglats av mobbing och dåligt självförtroende.

– Folk har kallat mig för mormor eller apa, säger Zara till Barcroft TV.

När Zara var 16 bestämde hon sig för att hon ville genomgå en plastikoperation. Hennes utseende hade gjort att hon inte tyckte om att träffa nya människor. Hon var trött på all mobbing och ville ha ett ansikte som passade hennes ålder.

– Jag är rädd att folk ska tänka att jag är en medelålderskvinna som försöker se ung ut, säger Zara vid tillfället.

Men snart kom det tunga beskedet. Operationen som Zara såg som livsviktig klassades som en skönhetsoperation och skulle alltså inte täckas av försäkringen. Hon blev förkrossad, men snart tändes hoppet igen. En klinik i USA hade hört talas om Zaras historia och ville hjälpa henne – helt gratis.

Zara Hartshorn
Barcroft TV

Resan till USA skulle bli början på hennes nya liv med ett mer ungdomligt ansikte och mer självförtroende. Men det fanns ett till syfte: att ta reda på mer om den ovanliga sjukdomen. Zara och hennes familj var rädda men kände att de var tvungna att få reda på sanningen – hur grym den än var.

Läkarna kom tillbaka med ett tungt och negativt besked. Den ovanliga sjukdomen heter Cutis Laxa och är en form av genetisk mutation. Zaras föråldrade ansikte är bara en av alla svåra biverkningar man kan drabbas av. Sjukdomen kan även ge svåra hjärt- och lungproblem som skulle kunna leda till döden.

Zara Hartshorn
© Barcroft TV

Familjen blev förkrossad, men var Zara mer än redo för operationen. Ett ansiktslyft gjordes och näsan fixades till för att bättre spegla hennes ålder.

Zara Hartshorn
© Barcroft TV

Operationen var väldigt smärtsam och Zara hade bandage i flera veckor. När hon äntligen fick ta av det blev både hon och läkaren förbluffade över det enastående resultatet. Kirurgen hade plockat bort minst 20 år från hennes ansikte. För första gången någonsin kan Zara se sig i spegeln och vara nöjd.

– Det känns mycket lättare att träffa nya människor nu, säger hon.

Zara Hartshorn
© Barcroft TV

Men nu väntar nya utmaningar. Sjukdomen kan ha förödande konsekvenser och kosta henne livet.

Det har gått 4 år sedan operationen och vi hoppas att hennes nya utseende har gett henne det självförtroende och styrkan som krävs för att tackla den svåra sjukdomen.

Som tur är finns nu mer kunskap om sjukdomen och Zara kommer att genomgå regelbundna kontroller för att hålla sig så frisk som möjligt.

Dela gärna denna fantastiska historia med dina vänner för att stötta Zara och sprida mer kunskap om sjukdommen!