De matade 97-åriga Irma med mögligt bröd. Nu ryter barnbarnet Jenny ifrån.

Jenny Hillerström och hennes ex-make Johan skulle hämta 97-åriga Irma i Karlskrona för att åka på ett dop. Men när de kom hem till Irma fick de en shock. Hon hade precis ätit en smörgås täckt av mögel till frukost. Hemtjänstpersonalen hade suttit bredvid under frukosten men de ingrep inte.

Jonas Hillerström, som är Irmas barnbarns exmake, berättar att han såg smörgåsen ligga på tallriken när han kom hem till Irma. Han blev så arg och förvånad att han inte visste vad han skulle ta sig till.
– Det finns inga förklaringar till detta, jag blev så arg att jag gick ut ur rummet för att inte göra någonting dumt, säger Jonas Hillerström till Expressen.

Brödet som Irma åt var täckt av mögel och hade mörka fläckar. Eftersom hon ser dåligt såg hon inte själv att brödet var gammalt. Och hemtjänsten som satt bredvid gjorde ingenting åt saken.

Efter händelsen kontaktade Jonas Hillerström hemtjänsten men de var helt oförstående över vad som hade hänt. De sa att vårdtagaren har rättigheter och att Irma själv ville äta brödet. Jonas Hillerström gjorde sedan en polisanmälan.

När han sedan letade igenom Irmas lägenhet förstod han att det var inte bara brödet som var gammalt. Det fanns även en kylkonserv som gick ut 2015 samt ett gammalt mjölkpaket som gick ut den tredje maj. Irma dricker sitt kaffe med mjölk så förmodligen har hon druckit sur mjölk under en lång tid.

Irmas barnbarn Jenny Hillerström är mycket besviken på Gertrud Care som är företaget som ser till Irma.

Publicerat av Jenny Hillerström den 5 juli 2016

Efter den otäcka händelsen med det möglade brödet skrev hon ett Facebookinlägg där hon ryter ifrån ordentligt. På mindre än ett dygn har inlägget delats uppemot 7000 gånger.

Är riktigt förbannad just nu, min farmor som snart fyller 98! har självklart hemtjänst, idag när barnens pappa var uppe…

Publicerat av Jenny Hillerström den 10 juli 2016

– Gertrud Care kommer inte längre att ha hand om farmor. Det här är inte första gången de gör bort sig ordentligt. Så mögligt som det brödet var hade personalen en skyldighet som medmänniska att stoppa henne från att äta det. Brödet var så mögligt att det vände sig i magen, säger Jenny Hillerström till Expressen.

Gertrud Weiselblad, vd på Gertrud Care, säger att Irma själv hade gjort sin smörgås och att personalen från hemtjänsten sa till henne att mackan var dålig men att hon inte ville lyssna.
– Kunden är en person med otroligt hög integritet, du får inte göra något innan kunden har sagt att det är okej. Och det är det som är det svåra i sådana här situationer, var går gränsen för vad vi får göra och inte får göra? Socialtjänstlagen säger att vi ska ha vår egen självbestämmanderätt, säger Gertrud Weiselblad till Expressen.

Det här ska inte få hända! Jag blir så ledsen när jag läser om när äldre behandlas på det här sättet. Det är oacceptabelt och det måste få ett slut nu på en gång. Hjälp gärna till att dela detta så att vi kan få ett slut på det här en gång för alla!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna