De sa att hon borde amma på toa. Då tog hon en bild som hyllas av tusentals.

Israeliska fotografen Tamar Shugert tog ett foto där en kvinna ammar ett barn på toaletten. I båset bredvid sitter en man och äter. Nu sprids bilden som en löpeld och fotografen hyllas av tusentals.

Med jämna mellanrum seglar debatten om offentlig amning upp. 2014 fick den bland annat nytt liv efter att en kypare på Grand Hotel i Stockholm täckt över en bebis och ett bröst med en servett.

Bloggaren Clara Lidström (Underbara Clara) skrev i samband med det ett uppmärksammat debattinlägg på Aftonbladet. Hon menade att människor kunde välja att titta bort i stället för att förbjuda kvinnor från att amma offentligt.
”Jag har hört människor som på fullaste allvar jämför amning med att de själva skulle dra fram snoppen på kafé eller kissa offentligt. Det är lite lustigt – för just dessa argument hör man aldrig annars.”, skriver hon bland annat.

När israeliska fotografen och mamman Tamar Shugert såg att man kunde anmäla sig till en 52frames fototävling ”Make a statement” visste hon direkt vilket tema hon skulle ha. Hon ville ta en bild som illustrerade vikten av respekt för ammande mammor. En del av bildtexten lyder:
”Om du inte är beredd att äta din lunch på toaletten, förvänta dig då inte att jag ska amma mina barn där”.

Fotot – som kom att vinna publikens pris – har delats och lajkats av tusentals.

Bildkälla: 52Frames Facebook

amma_2

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna