De stred tillsammans under andra världskriget – nu har kärleksparet somnat in

Vi alla drömmer om storslagna kärlekshistorier med den stora kärleken. Filmer från Hollywood kan få oss att drömma oss bort och fantisera om att en dag kommer det vara just du som kommer uppleva exakt samma känsla.

Det amerikanska paret Isabell Whitney and Preble Stavers kärlekshistoria platsar in i vilken kärleksroman som helst. Efter ungefär 70 år tillsammans somnade de in – bara timmar emellan.

Alla har vi en kärlekshistoria som vi drömmar om att själva få uppleva från böcker, filmer och tv-serier. En dröm om kärlek som sträcker sig genom hela livet och är oövervinnerlig oavsett vilka hinder som kommer i vägen.

För det amerikanska paret Isabell Whitney and Preble Staver blev deras liv tillsammans en sann saga. Under en blinddate under tidigt 1940-tal möttes de i ett ödesdigert möte, som skulle förändra deras liv för alltid.

När Europa härjades av andra världskriget blomstrade Isabell och Prebles kärlek under den där blinddaten i Philadeplphia. De studerade båda två men kriget hamnade emellan dem. De kände att de tillsammans ville göra nytta och gjorde båda värvning tillsammans med de allierade mot Tyskland.

Isabell och Preble träffades under tidigt 1940-tal. Foto: Laurie Staver Clinton/Facebook

Isabell började arbeta som sjuksköterska, stationerad i Maryland medan Preble blev marinsoldat och fick en bronsstjärna för hans mod under kriget.

Kriget tog så småningom slut och fem månader senare kunde de äntligen gifta sig i februari 1946. Det blev början på över ett 70 år långt äktenskap full med lycka och kärlek.

Sonens tragik präglade familjen

Åren gick och Isabell och Preble fick fem barn tillsammans. Isabell som var familjens stjärna uppfostrade barnen medan Preble satsade på en karriär.

Men en tragik präglade familjen hårt. Deras son Peter drog tragiskt i en olycka under hans sista år i High school. Det var också först många år senare som Isabell tog upp yrket som sjuksköterska igen.

Deras dotter Laurie Staver Clinton beskriver sina föräldrar som fantastiska människor till People.

– Mamma lärde mig att du kan inte ändra en annan människa, men du kan ändra din attityd till dem. Pappa var svårare. Han var den som var mer strikt. Mamma försökte men vi visste att vi alltid kunde få vår vilja igenom hos henne. Det var främst pappa som bestämde allt, säger hon till tidningen.

Paret fick skilda rum

Åren gick och 2013 fick Isabell diagnosen demens, vilket gjorde att paret flyttade till deras nya hem i Norfolk.

Men det blev en tuff tid i deras nya hem. Isabell och Preble fick separata rum, men som tur var kom Isabell alltid ihåg sin älskade.

– När hon såg att det var pappa, fick hon alltid ett litet leende, berättar dottern Laurie.

När Prebles födelsedag närmade sig när han skulle fylla 96, hade han en speciell önskan i åtanke.

Hans enda önskan var att få ta en tupplur med sin älskade för bara några timmar. Personalen gjorde det möjligt för deras fina stund.

– De sa inte ett ord till varandra. De höll bara händer och somnade. Jag berättade för pappa att det var mammas present till honom. Han var bara så lycklig för att sova tillsammans med henne, säger dottern Laurie till People.

Prebld och Isabell var gifta i över 70 år. Foto: Laurie Staver Clinton/Facebook

”Vi båda började att gråta”

Bara dagar senare den 25 oktober fick Laurie beskedet som ingen vill få.

Det var dags att säga adjö till hennes mamma.

– Pappa höll hennes hand och det var så känslosamt. Jag frågade honom om han ville stanna efter bönestunden och han skakade på huvudet. Vi båda började att gråta, säger Laurie.

Skiljdes åt bara timmar emellan

Isabell och Preble somnar in efter 70 år tillsammans. Foto: Laurie Staver Clinton/Facebook

Senare under dagen somnade Isabell in efter mer än 70 år tillsammans med sin man.

Men mitt i det tragiska somnade även Preble in, bara 14 timmar efter sin älskade. Dessutom hade Isabell och Preble fötts 14 dagar från varandra.

Så vad är hemligheten bakom denna fantastiska kärleksresa?

– Mamma och pappa levde verkligen ut att om du väl tar dig an ett åtagande även om livet blir svårt eller livet kommer i vägen, arbetar du dig igenom det och ert liv tillsammans, säger dottern Laurie till People.

Jag får tårar i ögonen av deras historia! Det är som hämtat från en saga som man hoppas få uppleva själv! Gilla och dela om du också blev berörd av deras kärlekshistoria!