De syr om brudklänningar till begravningskläder – för de små som inte fick en chans i livet

Bröllopsklänningen är ju ett plagg man oftast bara använder en gång. Sedan hamnar den längst in i någon garderob där den samlar damm, kanske med förhoppningen att ens egna barn ska vilja ha den när de gifter sig i framtiden.

Men en grupp sömmerskor i Irland vill ändra på detta, och se till att brudklänningarna kommer till nytta även efter bröllopet.

De syr om dem till vackra kläder för de allra minsta – som inte hann få en chans i livet. 

Nu hyllas deras fina initiativ av tusentals.

Alice Myers är initiativtagaren till Shannon Angel Sisters. Gruppen består av 12 sömmerskor som syr begravningskläder till dödfödda barn, samt kläder till barn är födda för tidigt.

Alice kom på idén efter att hon själv förlorat sin 7-åriga son, Jack, för 20 år sedan.

– Jag minns fortfarande hur det var att leta begravningskläder till Jack. Det var en av det mest smärtsamma saker jag gjort i mitt liv, berättar hon för Inside Edition.

© Youtube/Inside Edition

I april i år bestämde hon sig för att göra något för att hjälpa föräldrar i samma situation som hon själv. Tillsammans med sin vän Michelle Hickey Legge började hon sy om gamla brudklänningar till vackra barnkläder i extra små storlekar. De skänks sedan till familjer som har förlorat ett barn. Det kan röra sig om bebisar som insjuknat tidigt och inte klarat sig, men även dödfödda barn.

– Vårt mål är att ingen familj ska behöva gå till en leksaksaffär och köpa dockkläder för att klä sitt barn.

© Youtube/Inside Edition

Sedan dess har gruppen utökats till 12 sömmerskor och de sytt 120 klänningar som donerats till 6 olika sjukhus, där de skänks till föräldrar som förlorat sina barn. 

– Vi kan inte ta deras sorg, men vi kan ge dem en mindre sak att tänka på.

Via en insamlingssida på nätet har de samlat in ca 13 000 kronor som de kommer använda till att köpa in utrusning och sybehör för att producera ännu fler kläder.

Vilket fint initiativ av dessa kvinnor! Mitt hjärta går sönder när jag tänker på vilken sorg föräldrar måste gå igenom när de förlorar ett litet barn. Tack för att ni stöttar dem!

Dela gärna deras initiativ vidare, kanske finns det sömmerskor i Sverige som vill göra samma sak här.

Publicerad av Newsner familj