Den här mörka ringen på nacken kan avslöja diabetes typ 2. Sprid gärna informationen vidare.

Pantera Myhill, 14 år, var törstig hela tiden och hade huvudvärk. Sedan upptäckte hon en mörk ring i nacken som såg ut som smuts. Det visade sig vara en sjukdom.  

Det började med att tonårstjejen hade humörsvängningar, fick ont i huvudet utan orsak och var törstig hela tiden. Sedan upptäcktes en mörk ring som såg ut som smuts i nacken.

Bildkälla

diabets3

Mamman blev orolig och tog dottern till en läkare. Där fick de beskedet: Pantera Myhill hade diabetes typ 2.

Liknande mörka ringar kan synas på andra ställen på kroppen, främst kring hudveck. Som i armhålorna eller ljumskarna till exempel. Men det är inte smuts och kan inte tvättas bort. En vanlig orsak till pigmentförändringarna är överskott av insulin eller hypoglykemi, alltså blodsockerfall. Men det kan också vara ett tecken på någon annan sjukdom så det bör alltid kollas av en läkare.

Bildkälla

diabetes2

I Pantera Myhills fall berodde det på typ 2-diabetes, så nu får hon insulin varje dag och mäter sin blodsockerhalt två gånger om dagen.

Bildkälla

diabetes1

Typ 2-diabetes innebär att kroppen har svårt att reglera sockerhalten i blodet. Det är den vanligaste typen av diabetes och uppstår ofta i vuxen ålder. Det finns en stark koppling mellan denna typ av diabetes och fetma. Symtom på sjukdomen kan vara orkeslöshet, törst, försämrad syn, klåda i underlivet och att man kissar oftare. Motion och bra mat kan hjälpa till att sänka blodsockervärdet. En av riskerna med typ 2-diabetes är pulsådrorna åderförfettas snabbare – vilket kan leda till hjärtinfarkt och stroke.

Nu vill Pantera Myhills mamma uppmärksamma andra föräldrar på att barn kan få diabets – även om det inte finns i familjen sedan tidigare. Hon uppmanar dem att tänka på vilken mat de ger sina barn.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna