Den stumma maken får möjlighet att prata med sin hustru för första gången på 15 år.

Att gifta sig och ingå äktenskap är för många början på ett underbart liv tillsammans. Och på livet resa tillsammans samlar man många vackra minnen att bära med sig i hjärtat när livet sedan närmar sig sitt slut. Men självklart är man också med om betydligt tuffare saker under sitt liv tillsammans. Fråga bara Don och Lorraine. Deras resa har sannerligen inte varit någon dans på rosor.

Den 17:e juni 1989 stod Don och Lorraine framför prästen och lovade att älska varandra livet ut, i såväl goda som tuffa tider. Vad de då inte visste var att de sannerligen skulle ställas inför tuffa tider.

Bildkälla: Youtube

Men paret fick en väldigt fin start på sitt äktenskap. De fick tre underbara barn och jobbade sida vid sida på gården de drev tillsammans.

Bildkälla: Youtube

Bildkälla: Youtube

1995 vände dock allt när Don fick veta att han hade drabbats av ALS, en nervsjukdom som leder till att de nervceller som styr kroppens muskler gradvis förtvinar.

Bildkälla: Youtube

Och Dons kropp blev gradvis sämre och sämre och efter fem år med sjukdomen förlorade han sin förmåga att prata. Men Lorraine lämnade aldrig sin makes sida, hon var trogen det löfte hon gett honom på deras bröllopsdag och lärde sig nu allt hon behövde veta för att både driva företaget själv och samtidigt ta hand om sin svårt sjuka make.

Bildkälla: Youtube

Men det som smärtade hennes mest var att hon inte längre hade möjlighet att prata med sin livskamrat och diskutera frågor som rörde familjen eller företaget. I ett desperat försök att få till någon form av kommunikation tillverkade hon en tavla med bokstäver åt sin make som hon höll framför honom. Tanken var sedan att han skulle titta på en bokstav i taget och så skulle Lorraine försöka lista ut vilket ord han försökte bilda.

Lösningen var dock inte optimal. Det tog en evighet att försöka räkna ut vilket ord Don försökte få fram. Men det skulle ändå bli början på någonting mycket bättre. Paret kom i kontakt med en man vid namn Mick Ebeling som arbetar med att ta fram hjälpmedel för personer med olika typer av funktionsnedsättningar.

Bildkälla: Youtube

Tillsammans med sitt team lyckades Don uppfinna en maskin som kraftigt förenklade hans möjligheter att bilda ord med hjälp av sina ögon. Och det absolut bästa med uppfinningen? Den var kopplad till en dator som kunde uttala de ord Don bildade med hjälp av sina ögon. Efter 15 år av tystnad hade Lorraines make äntligen fått en röst igen.

Bildkälla: Youtube

Och bland det första han sa till sin livskamrat får det verkligen att hugga till i hjärtat:

”Min älskade Lorraine, jag kan inte föreställa mig ett liv utan dig. Du har gjort så att de senaste 25 åren har flugit förbi och de gjort de sista 20 åren med ALS uthärdliga. Jag kan inte vänta på de kommande 20 åren med dig, kärlek från Don.”

Bildkälla: Youtube

Se hela parets historia i videon här under:

Dela gärna den här hjärtevärmande historien vidare för att sprida Don och Lorraines berättelse vidare. För kom ihåg – mirakel inträffar för de som tror på dom.

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna