”Det är inte fult eller jobbigt med Downs syndrom”

Alla som har barn vet att livet aldrig blir sig likt när man blir förälder. Helt plötsligt har du ansvar för en annan människa och får ägna de flesta av dygnets timmar åt att passa upp på barnets behov. 

Julia Bergman blev gravid när hon gick i trean på gymnasiet. Trots besked om att allt såg bra ut kände hon att något var fel vid förlossningen, och hennes magkänsla hade rätt. Efter att sonen fötts visade det sig att han hade Downs syndrom. Nu vill Julia slå hål på fördomarna om diagnosen, därför medverkar hon i TV3:s ”Unga mammor”. 

När tonåringen Julias son fått diagnosen Downs syndrom kände hon att hon önskat att föräldragrupperna hade informerat mer om att barn kan födas med funktionshinder. 
– Både jag och Milans pappa blev chockade först, vi hade inte väntat oss det. Men jag vill hjälpa familjer som får det likadant: man inte behöver oroa sig för mycket och det finns hjälp. Milan föddes med sin diagnos och det behöver inte vara något fult, jobbigt eller annorlunda med det. Vi lever som vanligt och Milan är underbar, säger hon till Aftonbladet.

Foto: TV3

Idag är Julia 21 år och sonen Milan fyller tre år i mars. För Aftonbladet berättar hon att det inte alltid varit helt enkelt att få det att fungera med skolan och habiliteringsbesöken, men att hon inte kan tänka sig ett liv utan Milan som är precis lika fina som andra barn. Hon berättar att hon blivit upprörd över det faktum att det finns människor som avbryter sin graviditet när de fått veta att barnet har Downs syndrom.

Genom att delta i TV3:s ”Unga mammor” vill hon få tyst på fördomar om diagnosen. På tisdagar och torsdagar kan man följa henne och tre andra mammor i åldrarna 16-21 i deras vardag.

Foto: TV3

Alla barn är unika. Dela gärna om du håller med 21-åriga Julia om att Downs syndrom varken är fult eller jobbigt.