Det händer när du bär barnet på en viss sida av kroppen – förvånande fakta

Med mödraskap kommer automatiskt instinkter som du aldrig riktigt reflekterar över, de bara finns där. Men vad många inte vet är att det finns betydande orsaker bakom det instinkterna får oss att göra.

Har du till exempel någon gång tänkt på varför mammor placerar sitt barn på sin vänstra höft istället för den högra?

Sanningen är att det finns en betydande anledning till varför barn oftast hamnar på den vänstra sidan.

Studier visar att 70 till 85 procent av alla kvinnor uppger att det känns fel att bära sitt barn på den högra höften, men varför är det så? Svaret har visat sig vara ganska fascinerande, och det har inget att göra med om du är höger- eller vänsterhänt. 

Enligt en studie från Journal of Nature Ecology and Evolution har den vänstra sidan en koppling till trygghet för barnet. 

Såhär funkar det. Den högra hjärnhalvan kontrollerar din vänstra sida av kroppen. Samma hjärnhalva är den som styr ditt känslomässiga intellekt, det vill säga det som avgör hur du interagerar med andra människor.

Om du bär barnet på din vänstra höft är din emotionella sida i närmare kontakt med barnet. Detta gör att du snabbare kommer att känna om barnet är sjuk, rädd eller hungrig, vilket i sin tur gör att du stärker banden till barnet, det skriver Nature.com.

En annan anledning till varför du bör bära barnet på den vänstra sidan är för att hjärtat sitter där, och ett barn känner trygghet och lugn av att höra sin mammas hjärta slå.

Mödraskap är bra fascinerande. Dela gärna denna användbara info med andra.