Det var ett vanligt besök hos frisören, men otäcka upptäckten i håret räddade hennes liv

Eileen Corey jobbade som lokaltidningsjournalist i Ohio på 1980-talet.

Hon var väldigt uppskattad av läsarna, framför allt för hennes informativa, enkla artiklar om hälsofrågor.

Att Eileen hade knallrött lockigt hår gjorde också att många kände igen henne. 

Årtionden senare, gjorde Eileen ett av sina vanliga besök på hårsalongen. Under de senaste 15 åren har Eileen gått till samma stylist, Kari Phillips, en gång i månaden. 
 
Eileen var mån om att hålla sitt röda hår friskt och färgen levande, men just denna dag skulle stylisten göra en chockerande upptäckt i hennes skalp. 
 

Uppe på toppen av Eileens huvud, i hennes hårbotten, fanns en stort födelsemärke som frisören Kari inte lagt märke till tidigare. Det fanns inte där förra månaden som Eileen var inne på besök. 

Stylisten minns att hon berättade för Eileen:

”Det ser inte rätt ut, jag minns inte att det fanns där förra gången. Jag sa åt henne att gå till hudläkaren och kolla upp det. Jag bad henne lyda mitt råd”‚ säger Kari Phillips.

© WKYC Channel 3

Tack och lov, lyssnade Eileen på sin stylist. 

Hon gick raka vägen till hudläkare Pam Davis, som genast beställde en biopsi. Det visade sig att födelsemärket var cancerogent; Eileen diagnosticerades med ett malignt melanom i ett tidigt stadium. 

”Hon (stylisten) hade inte sett det för en månad sedan, det visar hur snabbt det kan gå”, berättar Eileen för tv-stationen WKYC. 
 
”Jag hade aldrig hittat det själv. Jag skulle inte ha känt det heller”, säger hon. 

Tack vare hennes stylists uppmärksamhet, slapp Eileen genomgå kemoterapi. 

Det var bara på den nivå att ett ytligt hudlager drabbats. Eftersom det upptäcktes tidigt nog, var födelsemärket relativt lätt att avlägsna, utan att någon strålning behövdes – något Eileen var extremt tacksam för.

 
Idag ser Eileen alltid till att bära hatt över sitt vackra, röda hår när hon går ut. En klok försiktighetsåtgärd som vi alla kan tänka på. 
 
Enligt hudläkaren Pam Davis, som hjälpte Eileen, kan du själv försöka titta i håret efter misstänkta fläckar. Det är enklast när du duschat, eftersom det är lättare att se när håret är vått.
 
Dela gärna vidare Eileens berättelse på Facebook, förhoppningsvis kan det öka kunskapen ytterligare kring hudcancer!