Diabetikern Mayron, 75, fick vänta på akuten i 12 timmar – fick sen besked att de inte kunde göra något

75-åriga diabetikern Mayron Langton fick vänta i nära tolv timmar på akuten när hon brutet ett ben. När hon väl hade fått röntga och de konstaterade att tån var bruten sa de att det inte fanns något de kunde göra.

– Jag hade alltså suttit där så länge och så sa de att det inte fanns något att göra. Hade jag inte kunnat få det beskedet snabbare. Man ska väl inte behöva sitta på en metallstol i tolv timmar i onödan? Kiosken stängde klockan 20 och jag hade som sagt inget att äta med mig, berättar Mayron för Expressen.

När Mayron Langton från Göteborg sökte hjälp för sin onda fot var läkaren på vårdcentralen säker på att hon hade ett benbrott, vilket gjorde att han skickade med henne en remiss till ortopeden.

Samma dag uppsökte hon Mölndals sjukhus med sin remiss. Mayron fick röntga, och det visade sig snabbt att hon hade en bruten tå, vilket var orsaken till hennes svåra smärta. Därefter följde den drygt tolv timmar långa väntan enligt Mayron.

Hade Mayron, som lider av diabetes, vetat att hon skulle bli sittande i väntrummet så länge hade hon tänkt om, men nu hade hon ingen mat med sig. Den närliggande kafeterian stängde vid åtta, men då var det nästan fem timmar kvar tills det skulle bli Mayrons tur.

Foto: TT

Fick träffa läkare 00.40 på natten

00.40 fick Mayron träffa en läkare, som kollade på foten och sa att hon skulle ha bandage och låta det läka av sig själv.

– Jag hade alltså suttit där så länge och så sa de att det inte fanns något att göra. Hade jag inte kunnat få det beskedet snabbare. Man ska väl inte behöva sitta på en metallstol i tolv timmar i onödan? Kiosken stängde klockan 20 och jag hade som sagt inget att äta med mig. Till slut kom i alla fall en Securitas-vakt och gav mig en renklämma, berättar Mayron för Expressen.

Sjukhusets svar på den långa väntan

Camilla Bergh som är överläkare i ortopedi på Mölndals sjukhus, förklarar den långa väntan på följande vis:

– Det håller på att arbetas upp, men den senaste tiden har vi haft ett ökat flöde och det har inte riktigt följt med. Under hösten kommer vi säkert att se ett bättre resultat än vi gjort hittills, säger hon.

 

Så fint jag hadde det hos dig.

Posted by Mayron Langton on Thursday, 22 August 2019

Tycke du att vårdköerna är för långa? Dela gärna så att fler uppmärksammar problemet.