Döende frun vill träffa sin make en sista gång, men beskedet i telefonen lämnar ingen oberörd

Historien om Dalton och Katie Prager är både sorglig och vacker. De var båda sjuka när de träffades, men deras kärlek trotsade alla hinder.

De träffades första gången 2011 och insåg att de hade mycket gemensamt, mindre än ett år senare gifte de sig.

Paret hade bråttom eftersom de båda var sjuka i cystisk fibros. Det är en ovanlig sjukdom som innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än normalt. Främst påverkar det lungorna och mag-tarmkanalen.

De båda vårdades på olika sjukhus i olika delar av USA men höll kontakten via telefon varje dag.

Båda två stod på samma donationslista för att få nya lungor. Trots att de var allvarligt sjuka såg de till att få ut så mycket som möjligt av sitt äktenskap, och älskade varandra djupt.

 Men en dag blev Dalton sämre.

När Katie ringde honom som vanligt på kvällen fick hon istället prata med hans mamma, som berättade att Daltons värden hade förändrats till det sämre på bara några timmar. Han mådde mycket dåligt, och det var inte säkert att han skulle överleva.

Då tog Katie ett drastiskt beslut. Hon strök sitt eget namn från den nationella donationslistan – eftersom hon låg före Dalton i kön för att få nya lungor. På så sätt hoppades hon att han skulle kunna få hjälp snabbare och överleva.

Hennes beslut kan ha räddat Daltons liv. Han fick nya lungor och operationen gick bra. Ett halvår senare fick även Katie nya lungor, och nu hoppades de att livet äntligen skulle vända till det bättre.

Men så blev det inte. Några veckor senare drabbades Dalton av en allvarlig virusinfektion och lunginflammation. Katie ville desperat träffa sin man med fick inte. Dalton kunde bli en livsfara för henne – och hon för honom – om de träffade varandra, eftersom de båda hade kraftigt nedsatt immunförsvar.

Dalton blev bara sämre, och samtidigt började Katies kropp att stöta bort hennes lungor. Snart stod det klart att ingen av dem skulle överleva.

Då valde paret att strunta i läkarnas rekomendationer och träffa varandra en sista gång ändå. Dalton packade en väska och gjorde sig redo att åka till Katie och fira jul. Det var bara september, men det spelade ingen roll. De båda älskade julen och ville fira den en sista gång tillsammans.

Den 17 september skulle Dalton ha åkt, men han hann inte. Bara några timmar innan avfärd somnade han in, omgiven av sin familj och Katie via videosamtal på telefonen.

Men Kateis första ord efter mannens bortgång var inte sorgsna, de var istället fyllda av kärlek och lycka. ”Jag kommer snart träffa honom igen” sa hon.

Fem dagar senare fick hon träffa Dalton igen, när även hon somnade in. 

Det här är visserligen en mycket sorglig historia, men samtidigt också väldigt vacker. Dalton och Katie fann varandra och hann gifta sig och leva tillsammans, trots att de båda var allvarligt sjuka.

De lämnade jordelivet med bara några dagars mellanrum, och kan nu vara tillsammans för evligt på andra sidan.

Vila i frid.

Publicerad av Newsner familj