Dottern fick tatuering med svart henna på semestern – skadades allvarligt

För några veckor sedan reste brittiska familjen Gulliver till Egypten för en härlig solsemester. Med sig hade de sin 7-åriga dotter Madison.

Men semestern blev inte riktigt som familjen hade tänkt.

Mitt under resan fick mamman fick en gallblåseinflammation och tvingades läggas in på sjukhus. 

Hennes barn, 9-åriga Sebastian och 7-åriga Madison, vakade tålmodigt vid hennes sida. När de lämnade sjukhuset ville föräldrarna ge barnen en belöning eftersom de varit så duktiga.

På familjens hotell erbjöd man hennatatueringar till gästerna. Det är en tillfällig tatuering med vackra mönster som kan tvättas bort när man inte vill ha den längre.

Föräldrarna tyckte att det kändes tryggt eftersom det inte gav några permanenta märken. Dessutom är ju henna naturligt, och det kändes seriöst eftersom det var hotellets salong som gjorde tatueringarna.

© Youtube/Good Morning Britain

Barnen blev supernöjda med sina hennatatueringar. Men på kvällen började sonen få klåda på armen, och de valde att tvätta bort hans tatuering. Madison hade dock inga problem med sin. 

En vecka senare reste familjen hem till England igen och då började även Madisons tatuering att klia. Föräldrarna såg också till sin förskräckelse att hennes hud hade blivit röd runt tatueringen. De tvättade bort den och smörjde in dotterns arm med lugnande salva.

Dagen efter hade tillståndet förvärrats dramatiskt. Madison hade fått stora röda blåsor på armen, som om hon var brännskadad.

© Youtube/Good Morning Britain

Föräldrarna blev oroliga och började forska på nätet efter hennatatueringar och eventuella biverkningar. De förstod snart att henna inte var så ofarligt som de först trott.

Madison hade fått en tatuering med ”svart henna”. Till skillnad från vanlig henna innehåller den svarta färgen PPD, samma ämne som används i många hårfärger. PPD är förbjudet i hudkrämer i Storbritannien, eftersom det kan framkalla allergiska reaktioner på huden.

Men det här hade familjen ingen aning om när de köpte tatueringarna i Egypten.

De tog dottern till Salisbury District Hospital där hon fick träffa läkare som var specialister på brännskador. Tillståndet var så allvarligt att de tvingades skära bort de stora blåsorna för att behandla brännskadorna under.

© Youtube/Good Morning Britain

Hennes pappa berättar att dottern var mycket modig under behandlingen.

– Hon ville se vad läkarna gjorde och vi kunde inte få henne att titta bort. Hon var väldigt duktig och sa upprepade gånger ”ni missade en”, säger han.

Under en tv-intervju med Good Morning Britain visar Madison hur henens arm ser ut idag.

© Youtube/Good Morning Britain

Läkarna tror att det kan ta upp till två år innan Madisons hud återgår till sin normala färg. Förhoppningsvis får hon inga ärr.

Efter hennatatueringen har Madison blivit överkänslig mot andra ämnen också. Hon har bland annat reagerat på penicillin, någon som hon aldrig varit allergisk mot innan.

Madisons pappa varnar nu andra föräldrar för att ge sina barn hennatatueringar när de är utomlands.

– Det är inte värt risken, säger han.

Det här är inte enda gången svart henna orsakat allvarliga skador. I april i år skadades en kvinna vid namn Sophie Akis allvarligt efter att ha fått en henna tatuering i Marocko. Även hon vill varna andra för svart henna.

Jag har själv sett turister skaffa dessa tatueringar när jag har varit utomlands. Jag tycker att de är väldigt vackra, och skulle kunna tänka mig att göra en. Men efter att ha läst detta förstår jag att det inte är värt risken!

Hjälp gärna till att varna andra om svart henna, så att inga fler drabbas så illa som Madison gjorde!

Publicerad av Newsner familj