Dottern frågar om han har Alzheimers – pappans oväntade svar får hela nätet att le

Man brukar säga att Alzheimers drabbar de anhöriga.

Och det är verkligen sant.

Att se sin mamma, pappa, nära vän eller kära släkting sakta tyna bort är hemskt.

Sjukdomen kommer ofta smygande. Den drabbade börjar glömma saker, får svårt att planera och får problem med vanliga sysslor i vardagen. Något som för de anhöriga, innan de förstår vad som har hänt, kan vara väldigt frustrerande.

När 89-årige Norm Rusk fick reda på att han hade Alzheimers kom det som en chock för hans dotter Elaine Rusk.

Hon bestämde sig då för att ta tjänstledigt från sitt jobb – och spendera den sista tiden med sin pappa och ta hand om honom.

Hon startade en videoblogg där hon delade med sig av hennes och pappans vardag.

– För mig är det här helig tid. Vi spenderar varje minut tillsammans nu, säger hon.

Många som drabbas av Alzheimers känner ofta stark oro och ångest. Att veta om att man sakta försämras är inte enkelt att hantera.

Därför pratar Elaine och hennes pappa om hans sjukdom varje dag. Genom att prata om lindrar Elaine sin pappas ångest. Han vet om att hans dotter älskar honom och finns där.

Så i ett fint ögonblick frågar Elaine sin pappa på videobloggen, om han vet om att han har Alzheimers?

En fråga som kan vara mycket känslig.

Men Norm ler stort, tittar in i kameran och säger.

– Ja, jag vet om att jag har det.

Precis det svaret som dottern ville ha. Norm är medveten om sjukdomen, har accepterat det och tillsammans försöker de göra det bästa av tiden som är kvar. 

Idag bedrivs det mycket forskning på  alzheimers, men det finns inget botemedel mot sjukdomen, som till slut leder till döden.

Jag tror att det alltid är bättre att prata öppet om sina känslor om en anhörig drabbats av en svår sjukdom. Det är ändå samma personer som vi älskar och det är viktigt att de vet om det, och inte känner att anhöriga drar sig undan. Dela gärna artikeln för att uppmärksamma den här viktiga, men svåra frågan!  

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna