Efter 32 timmars operation kollapsar läkarna på golvet

Skickliga läkare och kirurger finns det lyckligtvis gott om på många håll i världen, ta bara historien om den fantastiska James Barry, kvinnan som klädde ut sig till man och förändrade sjukvården för tusentals. 

Och vad vore vi utan alla dessa fantastiska personer, som sliter dag och natt för att rädda liv? 

Ett gripande exempel på detta är bilden från ett sjukhus i kinesiska provinsen Fuijan, som spridits likt en löpeld över världen. 

I bilden ses tre utmattade kirurger som ligger på golvet, efter att ha utfört ett 32 timmar långt och avancerat ingrepp. 

© Reddit

Maratoningreppet involverade totalt tre kirurger, sex narkosläkare och åtta sjuksköterskor. Tillsammans utförde de sex separata operationer, för att ta bort en serie av hjärntumörer från en enda patient. 

Från lördag morgon 08.30 lokal tid och till söndagen jobbade kirurgerna med stort tålamod vid operationsbordet.

Enligt kinesiska Global Times var detta den längsta operation som någonsin genomförts vid Fujian Medical University Union Hospital.

En av kirurgerna, doktor Chen Jianping, berättar om ingreppet: 

”Patienten hade ett artärbråck och flera tumörer på kritiska områden, i hjärnstammen. Vi lyckades få bort alla tumörer under en och samma operation. Detta krävde sex olika kirurgiska ingrepp och det var riskabelt och tidskrävande. Om du tar bort en tumör, men skadar någon annan, kan patienten dö”, säger Chen Jianping enligt CCTV

© CCTV

Under operationen tog läkarna bara korta avbrott och till och med patientens anhöriga oroade sig för om kirurgerna skulle klara den fysiska påfrestningen. 

Men det hela gick lyckligvis bra och i bilden ovan, som togs strax efter att operation var klar, ses en av kirurgerna göra ”V-tecknet”, som i engelskans ord för ”seger” – ”victory”. 

Bilden fick också massiv spridning runt om i Kina. Chen Jianping tar dock lätt på hyllningarna. 

”Jag är långt ifrån den enda som arbetar hårt för att rädda patienters liv. Många kirurger runt om i världen gör samma sak, varje dag. Skillnanden är bara att inte så många ser det”, säger Chen Jianping. 

Och visst är det som Chen Jianping säger – det finns fler läkarhjältar som förtjänar att hyllas. 

I bilden nedan, som blev världsberömd 1987 (National Geographic valde ut den som bästa bild detta år), syns den polska hjärtkirurgen Dr. Zbigniew Religa. 

För 30 år sedan utförde Dr. Zbigniew Religa en i stort sett ”omöjlig” hjärttransplantation på patienten Tadeusz Żytkiewicz.

© Imgur

Operationen pågick i 23 timmar och på bilden ses Zbigniew Religa övervaka patientens värden, medan en av hans utmattade kollegor sover i högra hörnet. 

Det var den första hjärtransplantationen som utfördes någonsin i Polen och ingreppet var framgångsrikt. Dr. Zbigniew Religa gick bort 2007, men Tadeusz Żytkiewicz lever än idag. 

Visst är det fantastiskt att se hur långt våra skickliga läkare och kirurger är beredda att gå för att rädda människoliv?

Jag tycker att vi tillsammans ser till att dela dessa vidare bilder på Facebook, så att fler får chans att hylla alla duktiga läkare och kirurger där ute!