Efter attackerna: ”Stoppa försäljningen av fyrverkerier till privatpersoner”

Nyårsafton blev på flera håll stökigt med raketer och fyrverkerier som avsiktligt sköts mot människor.

I Kristianstad blev en ambulans beskjuten med fyrverkerier och i Gävle kastade någon smällare mot en barnvagn.

Nu har ett upprop på Facebook startat under namnet ”Fyrverkeribegränsningar” där man vill se ett stopp på den fria användningen av fyrverkerier och den idag tillåtna försäljning till privatperson.

Se skandalscenerna från Möllevångstorget i Malmö, där raketer och pyroteknik skjuts rakt in bland människor på torget. 

I en debattartikel på SVT skriver Per Johansson, en av personerna bakom Facebookgruppen, att man vill se ett förbud för privatpersoner att kunna köpa och fritt använda fyrverkerier och pyroteknik enligt de regler som finns idag. 

Istället ska stat, kommun, föreningar eller klubbar ta över hanteringen av fyrverkerier.

Läs mer: Sjukvårdaren Oliver besköts med raketer – lurades in i fälla

– Stoppa den idag tillåtna försäljningen av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner. Fyrverkerier ska skötas av stat, kommun, föreningar eller klubbar. Dessa kan anordna fyrverkerier, med fastställda start och stopptider på särskilt utvalda platser, skriver Per Johansson på SVT.

Redan 2013 startade gruppen ”Fyrverkeribegränsningar” ett upprop för att förbjuda den fria användningen av fyrverkerier.

Idag har över 58 000 personer skrivit under namninsamlingen.

”Fyrverkerierna skrämmer, stör och skapar ångest hos många djur, både tama och vilda, småbarn, människor med krigsupplevelser och äldre, skriver gruppen.

Nyårsafton är en mardröm för många hundar, katter, hästar och deras ägare. För hunden Diesel blev denna nyårsafton för mycket. Han skrämdes till döds på nyårsnatten.

Läs mer: Hunden Diesel dog på nyår: ”Är så arg och upprörd”

I fallet där en smällare kastades mot en barnvagn slutade händelsen med att barnet klarade sig utan skador. Men det kunde ha slutat illa. 

Läs mer: Maskerade ungdomar kastade smällare i barnvagn

– Om inte samhället markerar så tenderar det att eskalera, och i det här fallet hade det kunnat sluta riktigt illa, skriver Per Johansson i debattartikeln. 

Gruppen Fyrverkeribegränsningar kräver följande:

  • Förbjud den fria användningen av fyrverkerier och pyroteknik för privatpersoner. Stoppa den idag tillåtna försäljningen av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner.
  • Fyrverkerier ska skötas av stat, kommun, föreningar eller klubbar. Dessa kan anordna fyrverkerier, med fastställda start och stopptider på särskilt utvalda platser.

Vad tycker ni? Skriv gärna i kommentarerna på Facebook! 

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna