Efter lyckade transplantationen: Så ser brandmannens ansikte ut idag

För 14 år sedan deltog Patrick Hardison som frivillig brandman vid en svår eldsvåda. I samband med räddningsarbetet ådrog sig Patrick svåra brännskador i bland annat sitt ansikte vilket medförde att han blev i stort sett blind.

Men nu har han genomgått en ansiktstransplantation – och ser ut som en helt ny man.

Under en svår eldsvåda i Senatobia, USA år 2001 arbetade Patrick Hardison som frivillig brandman och deltog aktivt i räddningsarbetet. Och det var i samband med en räddningsaktion som olyckan var framme. Patrick gav sig in i det brinnande huset för att söka efter en kvinna när taket föll ner över honom.

Han ådrog sig tredje gradens brännskador på huvudet, halsen och magen. Hans ansikte brändes så illa så att han var oigenkännlig efteråt.

Men nu har 41-åringen fått ett nytt ansikte. Totalt deltog över 100 läkare och sköterskor i operationen som inleddes den 14:e augusti förra året.

Den otroligt svåra operationen, som beskrivs som den mest omfattande ansiktstransplantationen någonsin, varade i 26 timmar och beskrivs som framgångsrik och hyllas av andra läkare.

– En historisk prestation, säger läkaren Amir Dorafshar, som är ansvarig för ansiktstransplantationer på ett annat sjukhus, till AP.

Donatorn av ansiktet (på bilden nedan) är en 26-årig cykliskt som avlidit i en svår cykelolycka.

Patrick Hardison själv är oerhört tacksam mot läkarna som genomförde den avancerade operationen.

– Nu är jag bara en vanlig kille. Människor som ser mig på gatan kan se att något har hänt, men de skulle aldrig tro att jag har genomgått en ansiktstransplanation, säger han till CBS news.

Innan den svåra operationen, som läkarna på förhand menade var 50-50 att den skulle lyckas, var Patrick nästan blind på grund av sina brännskador. Men nu har han äntligen återfått normal syn och han ser fram emot att kunna köra bil igen.

Här nedan kan du se ett reportage om Patrick.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna