Efter nya regeringen – nu ryter Marcus Oscarsson ifrån:”Hela samhället förgiftas ju av det här”

Efter månader av diskussioner och möten fick Sverige äntligen en regering. Men även om många kunde dra en lättnadens suck, bredde sig även näthatet ut sig mot flera politiker, något nu TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson ryter ifrån mot nu.

– Hela samhället förgiftas ju av det här, säger Marcus Oscarsson i ”Nyhetsmorgon”.

TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson är van att guida tittare genom politiken i ”Nyhetsmorgon”. Speciellt efter det stod klart att Sverige återigen äntligen har fått en regering har han expertis uppskattats av många.

Men under ”Nyhetsmorgon” vill nu Marcus Oscarsson även lyfta fram vikten av att uppmärksamma näthatet, som inte minst politiker har blivit utsatta för under den senaste tiden och att näthatet kan komma bli en ”svans” som ständigt hänger efter.

– Svansen kommer från alla håll, det här handlar inte bara om att den kan komma från höger, den kan lika gärna komma från vänster eller mitten eller från överallt. Och det är inte bara politiker som drabbas, det är företag, det är polisen, det står jättehemska saker om polisen i sociala medier. Hela samhället förgiftas ju av det här, säger Marcus Oscarsson i programmet.

Marcus Oscarsson ryter ifrån om näthatet. Foto: Youtube/TV4

Ingen har rätt att vara elak

Under programmet lyfter han fram viktiga punkter att tänka på för att minska näthatet oavsett om man representerar ett företag eller sig själv som privatperson.

– Alla sidor på Facebook har med laglig rätt över vad som publiceras. Man har ingen rätt att skriva att partiledare x är ful och tjock och det är ändå ett snällt uttryck jämfört med de kommentarerna som står, säger han.

Ett annat tips är att sluta ”följa” sidan om du inte tycker om innehållet som publiceras.

– Man behöver ju inte följa sidan om man inte vill. Men om man följer sidan behöver man ju inte läsa kommentarerna men man ska kunna göra det utan att behöva bemötas av allt det här.

”Ofta bra folk som skriver dumma kommentarer”

Men kanske viktigast av allt, menar Marcus är att tänka på att det är få som hatar, men att de hörs.

– Ställ 420 personer på en fotbollsplan och det är 2 personer som kommenterar ofta. Det är väldigt få som hinner med att kommentera. En viktig sak också att komma ihåg, det är ofta bra folk som skriver dumma saker. Det kan va bra vänner, det kan vara du själv och så kommer du på att det där var nog inte så bra skrivet, säger han i programmet.

Starkt att du lyfter fram detta med näthat Marcus! Ingen ska behöva utsättas för det! Dela om du också tycker att näthatet måste försvinna!