Eldsjälen Jeanettes satsning – vill öppna äldreboende för fattigpensionärer: ”Ska kännas som ett riktigt hem”

Jeanette Höglund hade en gång en dröm om att öppna en fritidsgård dit fattigpensionärer kunde komma för att äta, få stöd, umgås, och bara vara. Idag har hon förverkligat drömmen dubbelt, då hon öppnat en gård i Stockholm och en i Göteborg. 

Men istället för att nöja sig siktar hon högre i kampen mot en bättre tillvaro för många fattiga äldre. För Newsner berättar hon om sin stora dröm som nu ska börja förverkligas. 

Jeanette Höglund tycker att det svenska pensionssystemet är långt ifrån bra. Under alla år som ordningsvakt i Stockholms tunnelbana fick hon se den misär många äldre lever i på grund av för låg inkomst. 

Ska kännas som ett hem

Sedan en tid tillbaka har hon gått och planerat för en stor och långsiktig dröm som nu ska bli en satsning.

Inom två år hoppas hon kunna slå upp dörrarna till ett ålderdomshem

– Jag vill att det ska kännas som ett riktigt hem, det ska nog därför inte kallas ålderdomshem, utan ”VidDinSida Lyckans seniorboende”, berättar Jeanette för Newsner. 

”Ska inte känna stress”

Foto: Shutterstock

Äldreboenden finns redan i landet, men detta ska vara annorlunda. Vid Din Sidas hem ska finnas för de fattigpensionärer som har extra dåligt ställt. 

– Hyran ska sättas utifrån vad personen har möjlighet att betala. Vi kommer att utgå från levnadsförhållanden och sådana saker, säger Jeanette Höglund. 

Hon tillägger: 

– Folk ska inte behöva känna stress över att gå i pension, för att de inte har råd att leva. 

Ska förverkliga drömmen

Målet är att erbjuda cirka 15 sovrum, ett stort sällskapsrum, uteplats, tvättstuga, och givetvis personal på plats. 

– Ja, med rätt sponsorer kan det blir verklighet. Men jag har många som vill hjälpa, det gäller bara att jag hittar det där stället som jag gjorde med gårdarna i Stockholm och Göteborg, säger Jeanette till Newsner. 

– Och hittar jag det där huset så kommer jag se till att det blir verklighet, tillägger hon. 

Jeanette Höglund. Foto: Privat

Så ska boendet vara

För att motivera sig själv att förverkliga drömmen har Jeanette skrivit ut sina ambitioner på Vid Din Sidas Facebook

Såhär skriver hon (utdrag ur texten):

“Man ska kunna sitta ute på sommaren och dricka kaffe inne vid den öppna spisen på vintern. Du får lägga dig när du vill i ditt egna rum och där har du  en larmknapp vid kudden du kan trycka på så kommer vi direkt om du har gjort dig illa, är orolig, eller behöver hjälp med annat.

Det är gemensam frukost och middag.

Vi spelar bingo och har  aktiviteter.

Jag sätter det på print här så vi kan påminnas och se det framför oss för då händer det”.

”Allt kostar skjortan”

Jeanette säger att även om det finns bra äldreboenden i landet så är det ofta en för stor kostnadsfråga för många.

– Jag vet ju att det finns jättefina ålderdomshem, men allt kostar skjortan och det har långt ifrån alla råd med, säger Jeanette till Newsner.

Hon tillägger:

– Och hur ofta får de gamla välja? Det är kanske anhöriga som hittar ett billigt alternativ och stoppar in dem där för att bli av med problemet. Jag vill att det ska vara en dröm. Ett varmt ställe.