Eleverna ska få första betygen. Då får de även ett rörande brev av lärarna som nu hyllas på nätet.

Att få betyg i skolan för första gången är alltid nervöst och pirrigt. Jag minns själv när det var dags för mig att få mina första betyg. Jag hade ont i magen och kunde knappt sova så nervös jag var. När de runt 100 eleverna i åttonde klass i Alstad skola i Bodø  i Norge skulle få sina första betyg skickade lärarna även med ett brev. Ett brev som nu hyllas på nätet. Det rörande brevet handlar om att betyg inte är allt, att det inte visar hur unika och duktiga eleverna är, skriver norska TV2.

Så här står det i brevet (vi har översatt det från norska till svenska. Du kan läsa orginalbrevet här).
”Nu har du fått dina första betyg här på Alstad grundskola. Men innan du tittar på dina betyg är det något viktigt du måste vara medveten om.

Dessa betyg visar inte hur bra och unik du är.
Dessa betyg visar inte att du är en god vän eller att du är bra på att passa dina syskon. De visar inte att du dansar med de coolaste rörelserna eller att du sprider glädje till din omgivning med ditt vackra leende.
Betygen visar inte att du är omsorgsfull, omtänksam eller att du varje dag gör ditt allra bästa. Dessa egenskaper testas aldrig i ett prov.

Dessa betyg visar bara vad du har gjort i de olika ämnena, men de berättar inte allt. De säger ingenting om att du kanske har utvecklats eller förbättrat dig i ett ämne som du kanske tyckte var svårt tidigare. De kan inte berätta att du lyser upp för din lärare. De kan inte berätta hur underbart speciell du är.
Titta på betygen och läs våra kommentarer, men kom ihåg: Det finns inga prov eller tester som kan visa alla de fina egenskaper som du har och som gör dig exakt till den personen DU är.

Hälsningar lärarna i årskurs 8”

Det fina brevet sprids och hyllas nu runt omkring på sociala medier.
– Vi har nya elever i högstadiet, och det är väldigt stor grej att få sina första betyg. Det är spännande och många är naturligtvis nervösa. Lärare i årskurs 8 har valt att sätta fokus på att människan betyder mycket mer än betygen, säger Erling Eiterjord, rektor vid Alstad skola, till norska TV2.

Reaktionerna efter att brevet delades ut har varit mycket positiva såväl hos elever som föräldrar. Jag önskar själv att jag hade fått ett sånt här brev när jag skulle få mina första betyg. All eloge till lärarna som tog initiativet och skickade ut det!

Om du också tycker att det var ett fint brev får du gärna dela med dig till nära och kära. Förhoppningsvis kan det inspirera lärare i Sverige!