Elin Ersson som stoppade utvisning kräver ny rättegång – efter misstanken mot en nämndeman

22-åriga aktivisten Elin Ersson dömdes till 3 000 kronor i böter för brott mot luftfartslagen, detta efter att hon stoppat ett plan från att lyfta med en utvisad man.

Genom sin advokat har Elin Ersson överklagat domen, samt att rättegången ta om i in helhet, då en av nämndemännen kan ha varit jävig.

 

Nämndemannen i fråga, en politiker från Sverigedemokraterna, ska nämligen ha kallat Elin Larsson för brottsling på sociala medier. Med det anser experter sm SVD pratat med, att nämndemannen tagit ställning redan från början, vilket bör klassas som jäv.

”Det bör därmed anses ha förelegat en jävssituation i enlighet med RB 4 kap 13 § 10 p, tingsrättens dom bör därmed undanröjas och målet återförvisas för ny prövning”, står det i överklagandet enligt Aftonbladet.

”Står upp för hans rätt att leva”

Elin Ersson, som stoppade planet från att lyfta med en man som utvisats till Afghanistan, har tidigare förklarat sitt agerande på följande vis:

– Jag gjorde inte det jag gjorde för att säga att han är en bra människa. Jag la då ingen värdering i vem han är som person, det gör jag egentligen inte nu heller. På grund av säkerhetsläget i Afghanistan och på grund av att han är en människa så väljer jag att stå upp för hans rätt att leva, sa hon då i Morgonpasset.

Kriminalvården beräknar att händelsen på Landvetter orsakade en merkostnad på omkring 240 000 kronor, och Elin Ersson dömdes till 3 000 kronor i böter. Domen har överklagats.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.