Emil hedrade sin avlidna farfar – förde honom till sista vilan med häst och vagn: ”Väldigt stolt” 

När Emil Sunds farfar gick bort valde han att hedra sin förfader på ett mycket fint sätt. Med häst och vagn körde han i förra veckan sin farfar Nils till begravningen i Gagnef kyrka.

Emil Sund, 34, från Dalarna har alltid haft en förkärlek för både djur och kulturhistoria. På gården hemma i Djurås har han tre arbetshästar som han nyttjar till bland annat skogs- och åkerbruk.

På sidan om jobbar han med bygganläggning, men ambitionen är att i framtiden kunna bli helt självförsörjande på sina hästar. De äldre kunskaperna om olika arbetssätt är något som Emil både vill bevara och utveckla.

– Jag har alltid sökt mig till äldre människor och tagit till mig av lärdomar av den äldre generationen, säger Emil Sund till Newsner.

Tog farväl på elegant vis

Farfar Nils var någon som Emil såg upp till. När han nyligen lämnade jordelivet så bestämde sig Emil för att hedra honom på ett sällsynt fint sätt.

– I och med att jag har tillgång till hästar så var det inte så mycket att fundera över. Jag har ju tänkt på det tidigare att det vore roligt att få göra en sådan här grej, säger Emil Sund.

Med häst och vagn bestämde han sig för att själv köra sin farfar till den sista vilan. Naturligtvis högtidligt klädd i frack och hög hatt.

– Det är ett ärofyllt uppdrag att få göra något sådant här. Farfar har betytt mycket för mig, så som de gör de här äldre människorna som man har runt omkring sig. Har man då möjlighet att ordna en sådan här tillställning så gör man det, tänker jag.

Artikeln fortsätter efter bilden:

Emils farfar Nils blev 87 år. I livet var han mycket förtjust i hästar och tyckte om att hjälpa till på Emils gård. Foto: Privat

Många år sedan någon gjorde något dylikt

Tillsammans med ardennern Lukas drog han den gamla likvagnen från Nils barndomshem i Tallbacken till Gagnef kyrka, en färd som tar ungefär en kvart. Det var en syn som inte skådats i bygden på närmare 100 år.

Gesten var mycket uppskattad av begravningsgästerna.

– Det var rörande, väldigt fint och mäktigt fick jag höra från de som var med. Och det är väl så jag känner själv också. Man blir ju rörd av bara tanken av att få göra det.

Vad tror du att din farfar hade sagt om sin egen begravningsfärd?

– Han var ju ingen som ville vara märkvärdig på något vis. Jag tror inte att han skulle tycka att han var värd det. Men han skulle nog varit väldigt stolt över att ha fått det.

Det var en mycket vacker syn när farfar och barnbarn färdades tillsammans till Gagnef kyrka. Foto: Privat

Vilket himla fint och värdigt sätt att få färdas till sin begravning på. Riktigt elegant gjort Emil!