En hel värld berörs av hennes ord om hur hon förlorade sin man.

Det finns berättelser från verkligheten som är så starka att de är svåra att ta till sig. Just nu pågår en av de värsta flyktingkriserna sedan det andra världskriget. Det talas om att så många som 60 miljoner människor världen över kan vara på flykt och många av dessa utsätts för direkt livsfarliga situationer under sin flykt. Den här historien handlar om just detta. Den publicerades på Facebook av ”Humans of New York” och berättas av en kvinna som flyr över havet tillsammans med sin make för att söka ett bättre och tryggare liv. Det är verkligen en stark berättelse och visar varför vi måste göra allt vi kan för att hjälpa de människor som flyr undan krig och svält.

Detta är en översättning av det kvinnan berättar:

Min make och jag sålde allt vi ägde för att ha råd med resan. Vi arbetade 15 timmar om dagen i Turkiet tills vi hade tillräckligt med pengar för att åka. Smugglaren placerade 152 av oss på en båt.

När vi väl fick se båten ville många av oss inte åka med, men han sa till oss att ingen som hoppade av skulle få tillbaka sina pengar. Vi hade inget val. Både det nedre utrymmet på båten och däcket var fyllt av människor. Vågor började slå in över båten så kaptenen sa åt alla ombord att slänga sina väskor i havet.

Ute till havs slog vi i en klippa, men kaptenen sa åt oss att vi inte skulle oroa oss. Båten började ta in vatten, men kaptenen sa återigen åt oss vi inte skulle oroa oss. Vi befann oss i utrymmet under däck och det började fyllas med vatten. Det var för trångt för att kunna röra sig.

Alla började skrika. Vi var de sista som lyckades ta sig ut levande. Min make drog ut mig genom fönstret. Väl i vattnet tog han av sig sin flytväst och gav till en kvinna. Vi simmade så länge vi bara kunde. Efter flera timmar sa han till mig att han var för trött för att simma och att han skulle flyta på rygg för att vila.

Det var så mörkt att vi inte kunde se någonting. Vågorna var höga. Jag kunde höra hur han ropade efter mig men han försvann längre och längre bort. Till sist hittade en båt mig. De hittade aldrig min make.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

“My husband and I sold everything we had to afford the journey. We worked 15 hours a day in Turkey until we had enough…

Posted by Humans of New York on den 28 september 2015

Hennes ord berörde mig verkligen djupt och jag kände att jag ville dela den med er. Du får gärna dela den vidare så att fler kan få en bild av hur människor på flykt egentligen har det och vilka hemska situationer de ställs inför.

Vill du ha fler liknande berättelser i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.