Ensamma 77-åringens vädjan sprids av tiotusentals människor på nätet.

När jag blir gammal hoppas jag verkligen att jag är fortsatt pigg och orkar hitta på saker på dagarna. För tiden som gammal vill i alla fall jag ska vara rolig och fylld med saker man kanske inte hunnit med under sitt arbetsliv. Dessvärre ser det inte alltid ut så för våra äldre i dag. Äldreboenden får ofta kämpa med dålig bemanning och inte sällan hinner de inte ge de boende all den tid de förtjänar. Detta är verklighet för den 77-årige Svein Reikerås i Norge. Därför har han nu skrivit ett inlägg i ämnet på Facebook. Ett inlägg som nu sprids som en löpeld över nätet.

Svein Reikersås bor på ett sjukhem i den norska huvudstaden Oslo. Sedan hans fru i höstas gick bort i cancer har han blivit alltmer ensam. För att sysselsätta sig brukar Svein därför gå ut på promenad, något han verkligen älskar att göra.

Dessvärre lider Svein av Alzheimers och på grund av sin sjukdom låter inte personalen honom gå ut och gå själv, något som gör att han inte kommer ut så ofta som han önskar.

Med anledning av detta, samt att han upplever att personalen inte har tid att hålla honom sällskap i den utsträckning han vill, bestämde sig Svein för att skriva ett inlägg och förklara sin situation.

Han lånade sin brorson, Marius Reikersås, Facebook-konto och delade med sig av sina tankar. Såhär skriver han:

Hej, jag heter Svein.

Jag är 77 år gammal och bor på Akerselva sjukhem. Jag är väldigt förtjust i att gå ut på promenad och här i Akerselva finns det väldigt fina möjligheter för detta.

Personalen på sjukhemmet säger att jag glömmer saker emellanåt och därför inte får gå ut själv på promenad. Jag tror de kallar det för Alzheimers.

Jag var gift med min fru i nära 50 år, men hon dog tyvärr tidigare i höst. Cancer tog henne.

Nu känner jag mig ensam ibland, men det hjälper verkligen att få gå på promenad. Då blir jag så glad 🙂

Men jag får inte gå så mycket som jag skulle önska. Personalen har inte tid att gå på promenad med mig så då blir jag sittande inomhus.

Det gör dagarna långa och monotona.

Jag fick höra från min brorson, Marius Reikerås, att interner på norska fängelser har rätt att vistas utomhus varje dag. Samma rätt har visst djur också.

Därför tycker jag det är orättvist att jag och andra äldre inte får lov att gå ut och ta luft när vi vill.

För mina ben är det inga fel på och jag kan gå i flera timmar.

Därför har jag en liten önskan:
Glöm inte bort mina och våra äldres mänskliga rättigheter. Min generation var med och byggde landet i tron att vi skulle få en värdig ålderdom.

Då vill jag inte känna att jag blir instuvad i ett rum på sjukhemmets tionde våning. Om någon vill komma på besök och kanske ta med mig på en liten promenad skulle jag bli väldigt glad.

Det är inte så roligt att vara ensam och den familj jag har kvar bor i Bergen. Dela gärna mitt lilla uppror så att vi kan få lite fokus på de mänskliga rättigheterna för våra äldre.

För i motsats till många andra har vi inte någonstans att vända oss när vi vill föra fram våra blygsamma önskemål.

Tack för uppmärksamheten.

Och Sveins inlägg har verkligen fått stor spridning och ämnet tycks beröra mängder av människor. I skrivande stund har Sveins text delats över 30 000 gånger och gillats av 115 000 människor på mindre än ett dygn.

För norska TV2 förtydligar Sveins brorson Marius att det inte är personalen Svein är arg på eller vill kritisera. I stället vänder han sig emot hela systemet.

– Det handlar inte om de som jobbar där, för de gör allt de kan och de jobbar så mycket som möjligt. Men de har för lite pengar, personal och tid.

Henrik Mevold, direktör för samfunnskontakt i Oslo kommun, har också han noterat det stora intresset för Sveins text. Nu hoppas han att inlägget kan hjälpa till att lyfta frågan och få fler människor att engagera sig för de äldre.

– Jag ser att engagemanget är stort på Facebook och jag hoppas att det kan gör att Svein och många andra får nya vänner och promenadkamrater. Vi uppmuntrar alltid flera människor att anmäla sig som frivilliga och vi har ett bra samarbete med Röda korsets besökstjänst, säger han till TV2.

Hei,jeg heter Svein.Jeg er 77 år og bor på Akerselva sykehjem. Jeg er veldig glad i å gå tur og her ved Akerselva,er…

Posted by Marius Reikerås on den 23 november 2015

Tycker du också att våra äldre förtjänar bättre får gärna klicka på gilla här under.