Erika, 81, blev fitnessprofil som pensionär – nu visar hon upp superkroppen: ”Vill ändra på stereotypen”

Sociala medier är fyllt med fitnessprofiler som tränar hårt och visar upp sina superkroppar, och de blir bara fler och fler. De flesta är unga, men det är inget som hindrar 81-åriga Erika Rischko från att ta plats.

Med över 100 000 följare på Instagram visar krutgumman att det aldrig är för sent att bli träningsinfluencer. Idag är pensionären i toppform. 

Vill man ha inspiration och tips på övningar för att komma igång med träningen är sociala medier rätt plats att leta på. På TikTok och Instagram krävs bara en simpel sökning för att få fram tusentals bilder och videoklipp på fitnessprofiler som delar med sig av både kroppsbilder och träningspass

Att sticka ut i mängden är svårt, men 81-åriga Erika Rischko lyckas. På TikTok och Instagram har hon fått en följarskara på flera hundra tusen personer som vill följa hennes träning

– Om jag kan ändra på stereotypen att äldre människor är tråkiga eller inaktiva bara lite grann blir jag väldigt glad, säger Erika Rischko, som bor i Langenfeld, Tyskland, till Good morning, America.

LÄS MER: Bästa övningarna för ryggen – som inte kräver gym eller redskap

Började träna fitness efter 50

Erika tog tag i träningen på allvar efter 50, när båda barnen flyttat hemifrån. Hon införde en ny rutin som innebar att cykla fram och tillbaka till gymmet. Där tränade hon oftast spinning och rodd. 

Erika fick mersmak när hon märkte hur pigg och stark hon blev av sin nya vana. Snart tog spinning en stor plats i hennes liv, och numera även regelbunden styrketräning.

När pandemin slog till 2020 och gymmen stängde hemma i Tyskland blev Erika mer kreativ i sin träning. Hon började då dela med sig av videoklipp på hur man kan hålla sig i toppform endast genom att träna hemma.

Ofta tränar hon tillsammans med sin jämnårige make, som också syns på hennes sociala medier. 

Erikas tips för att komma igång

På TikTok och Instagram får hon massvis med hyllningar för att hon visar att “ålder bara är en siffra”. Till alla som är äldre och vill komma igång med träningen säger hon: 

– Jag tror att mitt råd är ganska enkelt. Gör inte något extremt – det finns inget behov av det – och börja långsamt. Ät bara hälsosamt, men tukta inte dig själv.

Hon tipsar. 

– Hitta en sportaktivitet som du tycker om, för om du inte tycker om den kommer du inte att hålla i, sa hon till GMA.

Så häftigt. Dela gärna för att inspirera andra. Det är aldrig för sent att investera i sig själv.